У ЄС розглядають сценарій розпаду Росії – посол України

У ЄС розглядають сценарій розпаду Росії – посол України

Укрінформ
У Європейському Союзі вже давно триває дискусія щодо дій євроспільноти і держав-членів за різних сценаріїв розвитку подій у Росії включно з розпадом РФ.

Про це заявив посол України при ЄС Всеволод Ченцов в ефірі «Радіо Свобода», передає Укрінформ.

Коментуючи спробу заколоту ЧВК "Вагнер" в Росії, дипломат зауважив, що Європейський Союз не просто спостерігав за розвитком подій, а здійснював інтенсивний діалог, у тому числі з керівництвом України. У цьому контексті він нагадав, що Рада ЄС ухвалила рішення про збільшення на 3,5 млрд євро верхньої межі фінансування Європейського фонду миру, з якого виплачують країнам компенсацію за передану Україні зброю.

«Тобто це не спостереження, це готовність до дій зі сторони Європейського Союзу і міністрів (країн-членів ЄС», - зауважив Ченцов.

Він також поінформував, що Європейський Союз розглядає різні варіанти розвитку подій у Росії, у тому числі й її розпад.

«В Європейському Союзі вже тривалий час іде дискусія щодо вироблення сценаріїв дій ЄС і держав-членів у випадку, в тому числі й розпаду Росії. Ця війна,.. звичайно, згуртувала, мобілізувала Європейський Союз, але також навчила діяти проактивно, розглядати різні варіанти розвитку подій і не сподіватися на раціональний підхід, на розум російських керівників. Тобто вони на сьогодні розуміють, що від Росії можна очікувати чого завгодно і відбутися там може все, що завгодно», - сказав посол України при ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, високий представник ЄС Жозеп Боррель 26 червня заявив, що Євросоюз уважно стежить за розвитком подій в Росії, які залишаються непередбачуваними, оскільки збройне втручання групи «Вагнер» засвідчило ослаблення держави та авторитету особисто Путіна, і поставило на межу краху всю політичну систему РФ.

Читайте також: Заколот Пригожина є викликом Путіну – глава МЗС Британії

Ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин 23 червня оголосив демарш проти російського військового керівництва, зокрема проти міністра оборони РФ Сергія Шойгу.

У результаті наступу колона ПВК "Вагнер" дісталася Липецької області Росії, що за 420 кілометрів від Москви.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко провів переговори з засновником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним, після чого останній заявив, що бійці угруповання повертаються до польових таборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-