Єврокомісія ще не знайшла механізму, як використати російські активи в інтересах України - Шольц

Єврокомісія ще не знайшла механізму, як використати російські активи в інтересах України - Шольц

Укрінформ
Використання російських заморожених активів для допомоги Україні є надзвичайно складним завданням з правової точки зору, тож Єврокомісії ще належить проробити це питання.

Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц на пресконференції за результатами саміту ЄС у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це жахливо складно. Ніхто не знає наразі, що і як робити. Ми дали Єврокомісії завдання ламати над цим голову та поінформувати нас після того, як вони дійдуть якихось результатів», - сказав канцлер.

Він зауважив, що немає «зрілої» пропозиції щодо того, як можна змінити чинні правові рамки, багато питань є відкритими, існує велика кількість різноманітних «правових і фактичних» викликів, які треба ретельно вивчити та знайти шлях, що непросто та може потребувати чимало часу. Партнери стоять на самому початку дебатів щодо мобілізації фінансових засобів, додав політик.

Читайте також: Німеччина передала Україні партію воєнної допомоги

Але, переконаний Шольц, головне, що країни ЄС зобов’язалися підтримувати Україну на довгостроковій основі та не відступляться від цього зобов’язання. Він назвав це меседжем російському президенту, який, можливо, сподівається на те, що партнери згодом перестануть допомагати Києву.

Німецький канцлер загалом запевнив, що партнери «європейсько і трансатлантично» міцно стоять на боці України. Єдність буде засвідчена також під час саміту НАТО в липні, додав він.

Шольц також наголосив на важливості наростити виробництво зброї, особливо амуніції в Європі.

«Для України поставки боєприпасів життєво важливі», - сказав глава уряду ФРН, нагадавши, що рішення про це було узгоджено в березні.

Читайте також: Захід не ставить за мету зміну режиму в РФ - Шольц

На зустрічі в Брюсселі також було обговорено питання відповідальності за воєнні злочини, скоєні російськими солдатами під час війни в Україні.

Як повідомлялось, оскільки ЄС не зможе законно конфіскувати заморожені російські активи, як варіант розглядається можливість використання податку з прибутків на активи.

У ЄС заморожено понад 200 мільярдів євро активів російського Центрального банку.

За даними Світового банку, для відновлення України необхідно понад 400 мільярдів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-