Спецпредставник України провів у Польщі консультації з питань Африки

Спецпредставник України провів у Польщі консультації з питань Африки

Фото
Укрінформ
Спецпредставник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх під час робочого візиту до Варшави зустрівся з акредитованими у Польщі послами і старшими дипломатами посольств Алжиру, Анголи, Демократичної Республіки Конго, Єгипту, Лівії, Марокко, Нігерії, Руанди, Тунісу та Ємену.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС, окремі керівники дипломатичних установ цих держав є також послами своїх країн в Україні за сумісництвом.

«У контексті обміну думками щодо мирної ініціативи, презентованої нещодавно окремими африканськими лідерами, Максим Субх наголосив, що сьогодні Формула миру (Президента Зеленського – ред.) є єдиним ефективним інструментом забезпечення глобальної безпеки у всіх її вимірах, а також є найбільш дієвим механізмом, здатним припинити триваючу російську агресію проти України», - інформує пресслужба МЗС.

Країни Африки були вкотре запрошені долучитися до імплементації Формули миру, а також висловити готовність узяти участь у практичній реалізації її положень.

Іншим ключовим питанням у ході дискусії став розгляд стану реалізації гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine, спрямованої на забезпечення глобальної продовольчої безпеки, у тому числі країн Африканського континенту.

«Було порушено питання деструктивного впливу РФ у Африці, зокрема у контексті діяльності Росії, спрямованої на дестабілізацію цього регіону через поширення присутності ПВК «Вагнер» в окремих африканських країнах, а також агресивної політики РФ із поширення дезінформації та антиукраїнської пропаганди на Африканському континенті», - зазначили в МЗС.

Того ж дня в МЗС Польщі відбулися консультації Субха із заступником міністра закордонних справ Республіки Польща Павлом Яблонським щодо перспектив поглиблення взаємодії в Африці.

Сторони обмінялися думками щодо поточної політичної, безпекової та гуманітарної ситуації на Африканському континенті, у тому числі з огляду на продовольчу кризу, спричинену блокуванням Росією українських морських портів. Було обговорено шляхи взаємодії України та Польщі задля стабілізації продовольчої ситуації на континенті, а також протидії російській пропаганді в країнах Африки.

Сторони домовились про подальшу координацію дій на африканському напрямі з метою консолідації позицій африканських країн та підтримки ними українських ініціатив і резолюцій, у тому числі в рамках ООН та інших міжнародних організацій.

У Гданську Субх провів зустрічі з представниками політичних сил країн Африки, які брали участь у міжнародній конференції в цьому місті.

Читайте також: Зеленський запросив країни Африки долучитися до української формули миру

Український дипломат поінформував про російську агресію та її негативні наслідки, у тому числі для Африки. Він закликав усі політичні сили докласти більше зусиль для зупинення війни на справедливих умовах, передбачених українською Формулою миру.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 16 червня провів переговори з питань досягнення миру в Україні з представниками Південно-Африканської Республіки, Союзу Коморських островів, Єгипту, Сенегалу, Замбії, Конго й Уганди.

Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса представив у Києві план африканських країн щодо досягнення миру з десяти пунктів.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-