Демократичну політичну систему підтримують понад 90% українців

Демократичну політичну систему підтримують понад 90% українців

Опитування
Укрінформ
В Україні 93% громадян підтримують демократичний політичний устрій.

Про це свідчать результати опитування "Суспільно-політичні орієнтації громадян України", проведеного Центром Разумкова, передає кореспондент Укрінформу.

"Це опитування є продовженням наших попередніх досліджень, зокрема, проведеного наприкінці 2022 року. Отже, ми маємо можливість подивитися на сучасний стан та динаміку розвитку процесів у суспільстві. Це важливо, тому що після перемоги України ми повернемося до нормального перебігу політичних і демократичних процесів. І нам важливо знати, як вже війна впливає на процеси та чи впливатиме надалі на суспільно-політичні орієнтації українців", - зазначив президент Центру Разумкова Юрій Якименко.

Згідно з результатами дослідження, 93% респондентів оцінюють демократичну політичну систему як "хорошу".

Читайте також: Змінити президента після перемоги хотіли б 23% українців, Раду – 69%

"Значно збільшилася кількість людей, які оцінюють таку систему як "дуже хорошу" (з 36% до 57% - ред.), - підкреслив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

Водночас 62% опитаних вважають "хорошою системою" ту, за якої керуватиме державою сильний лідер, який не залежатиме від парламенту та виборів. Близько 30% вважають військовий режим вдалою політичною системою.

Соціологи підкреслили, що респондентам притаманно також одночасне схвалення кількох політичних систем, які можуть суперечити одна одній. Зокрема, сильного незалежного лідера та демократичну систему одночасно підтримують 58% опитаних, а демократичну систему та правління військових - 26% громадян.

Читайте також: 84% українців вважають неприпустимими територіальні поступки заради миру

"Для українців не настільки принципові формальні ознаки системи, радше дух системи. І я думаю, що деяке підвищення популярності режиму військових пов'язано швидше оцінками нинішніх дій української армії, аніж із тим, що громадяни хочуть авторитарний режим", - зазначив Биченко.

За результатами дослідження, 60% опитаних переконані, що наявна політична система в Україні "не дозволяє" їм або "дозволяє недостатньо" впливати на дії уряду, натомість 12% впевнені, що "безумовно" або "достатньою мірою" можуть впливати на дії влади.

Дослідження засвідчує, що 73,3% респондентів вважають демократичний тип державного устрою найбільш бажаним. Частка прихильників такого устрою зросла на 10% порівняно з вереснем-жовтнем 2022 року. Водночас до повномасштабної війни демократичний устрій обирали 50% опитаних.

Читайте також: У перемозі над Росією впевнені 95% українців

На думку 9,5% респондентів, за певних обставин авторитарний режим може бути кращим, ніж демократичний.

Опитування показало, що 18% громадян вважають Україну цілком демократичною, а на думку 67% респондентів, Україна рухається в напрямку демократії.

Дослідження проводилося з 23 травня до 31 травня 2023 року в межах проєкту програми "MATRA", що фінансується посольством Королівства Нідерланди, методом face-to-face.

Воно охопило всі регіони України, за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких тривають бойові дії. Всього опитано 2020 респондентів, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-