Змінити президента після перемоги хотіли б 23% українців, Раду – 69%

Змінити президента після перемоги хотіли б 23% українців, Раду – 69%

Опитування
Укрінформ
Переважна більшість українців (73%) підтримують оновлення центральної влади після перемоги: найбільше опитаних хотіли б змінити склад Верховної Ради (69%), далі йде уряд (47%), і лише 23% українців хотіли б змінити президента.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування, проведеного 26 травня – 5 червня 2023 року Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Як зазначають соціологи, суспільні настрої в Україні характеризуються дуже високим оптимізмом: як вірою в перемогу України, так і очікуваннями, що країна досягне суттєвого прогресу в соціально-економічних питаннях. Крім цього, після російського вторгнення значно зросла довіра до різних державних інституцій. Водночас лишається відкритим питання щодо доцільності оновлення органів влади після перемоги. Тому КМІС поставив респондентам запитання, наскільки серед них є запит на оновлення центральної влади після перемоги: президента, парламенту, уряду.

"Переважна більшість українців (73%) підтримують оновлення центральної влади на тому чи іншому рівні. Разом з цим найбільший запит на оновлення стосується Верховної Ради – 69% респондентів хотіли б змінити парламент після перемоги. Далі йде уряд – його хотіли б змінити 47% респондентів. Найменше респондентів – 23% – хотіли б змінити після перемоги президента", – йдеться у повідомленні.

За словами виконавчого директора КМІС Антона Грушецького, українці згуртувалися для відсічі ворогу, але це не означає "заплющити очі" на зловживання чи некомпетентність певних політиків чи урядовців. "Хоча в цьому опитуванні ми не ставили відповідне запитання, проте ще більший запит, вочевидь, стосується оновлення суддівської та прокурорської систем, чиї показники довіри – найнижчі", – додав він.

КМІС провів власне всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус" методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 1029 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (від 18 років) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Читайте також: 84% українців вважають неприпустимими територіальні поступки заради миру

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала: 3,4% – для показників, близьких до 50%; 3,0% – для показників, близьких до 25%; 2,1% – для показників, близьких до 10%; 1,5% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Водночас у КМІС вважають, що отримані результати зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-