Кислиця назвав абсурдним розгортання гуманітарних місій ООН під загрозою обстрілів з боку Росії

Кислиця назвав абсурдним розгортання гуманітарних місій ООН під загрозою обстрілів з боку Росії

Укрінформ
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця вважає абсурдом, що ООН розгортає свої гуманітарні місії під загрозою обстрілів з боку РФ, «яка сидить у кріслі постійного члена Радбезу».

Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу, відповідаючи на запитання щодо реагування ООН на катастрофу, спричинену підривом Росією Каховської греблі.

На початку повномасштабного вторгнення у березні-квітні минулого року ООН виявилася не готовою реагувати оперативно, оскільки вперше за свою історію зіткнулася з війною такого характеру й масштабу в Європі, сказав постпред. Проте доволі швидко адаптувала свою діяльність у координації з українським урядом та налагодила гуманітарне реагування.

Сьогодні структури ООН здійснюють в Україні свою найбільшу у світі гуманітарну операцію, зазначив він.

Читайте також: Україна потерпає від безпрецедентних актів державного тероризму з боку РФ - Кислиця

За словами Кислиці, «в ООН ніколи не замовчували, що Росія не надає доступу гуманітарним місіям на тимчасово окуповані території, попри численні запити». Так було під час блокади Маріуполя, захоплення районів Харківщини та Чернігівщини, окупації частин Донецької та Луганської областей – починаючи з 2014 року, додав він.

Гуманітарний персонал не має зброї, тому необхідні гарантії безпеки з боку окупантів, а Росія не дає таких гарантій і всі запити ігнорує, пояснив Кислиця.

«Отже, варто чітко розуміти, що корінь зла в цій ситуації – це Росія. І цей корінь треба вирвати. Адже це абсурд, що ООН розгортає свої гуманітарні місії під загрозою обстрілів з боку РФ, яка сидить у кріслі постійного члена Радбезу ООН», – наголосив він.

Читайте також: Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН

Як повідомляв Укрінформ, заступник генсека ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс заявляв, що його офіс намагається отримати дозвіл окупаційної влади на безпечний доступ через лінію розмежування для надання гуманітарної допомоги постраждалим.

Верховна Рада України на засіданні 10 червня ухвалила постанову про звернення до ООН, парламентів та урядів її держав-членів, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей у зв’язку з черговим актом тероризму Російської Федерації – підривом Каховської ГЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-