Україна потерпає від безпрецедентних актів державного тероризму з боку РФ - Кислиця

Україна потерпає від безпрецедентних актів державного тероризму з боку РФ - Кислиця

Укрінформ
Україна потерпає від безпрецедентних актів державного тероризму з боку РФ, тому залишається в пріоритеті гуманітарного реагування ООН.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав постпред України при ООН Сергій Кислиця.

Він зазначив, що торік через структури ООН Україні було виділено близько 4 млрд доларів допомоги.

Читайте також: Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН

За його словами, загалом ООН фінансується коштом регулярних внесків держав-членів, які формують бюджет Організації, та донорських коштів. Витрати на гуманітарну допомогу ідуть не з бюджету й залежать лише від готовності донорів надавати їх.

Головним контрибутором регулярного бюджету ООН виступають США, які сплачують 22% його загального обсягу, пояснив він.

«Принагідно скажу, що внесок найбільшої як за територією, так і за кількістю створених у світі проблем країни (Росії – ред.) не дотягує і до 2 відсотків», – додав він.

Читайте також: Росія не пускає представників ООН на окуповані території для надання допомоги - Кислиця

Основним донором гуманітарних програм також є США, які спрямовують на них майже 40% усіх донорських грошей, або 5,4 млрд доларів. До топдесятки глобальних гуманітарних донорів входять Єврокомісія (11,4%), Японія (9,7%), ФРН (8,4%), Швеція (5%), Нідерланди (3,3%), Канада (3%), Норвегія (2,1%), Велика Британія (1,7%), Франція (1,3%).

Кошти на гуманітарне реагування ООН виділяють не лише держави, а й неурядові організації, комерційні структури, приватні компанії, зазначив постпред.

За його словами, торік план глобального гуманітарного реагування ООН був профінансований на 57,5%, що становило майже 30 млрд доларів. «І це була рекордна сума», – сказав він.

Читайте також: В умовах окупації розслідування підриву Каховської ГЕС неможливе - Кислиця

«На жаль, цього року ситуація гірша… Станом на середину червня донори надали лише 18,4% від річної потреби глобального гуманітарного реагування ООН, тобто менш як п’яту частину за пів року», – зауважив Кислиця.

Водночас за оцінками ООН, у 2023 році кількість людей у світі, які потребують гуманітарної допомоги, зросла на 65 млн порівняно з минулим роком і становить загалом 339 млн осіб, наголосив він.

Постпред розповів, що станом на 14 червня в Україні у районах, які постраждали від підриву Каховської греблі, структурами та партнерами ООН роздано 115 тис. продуктових наборів, 900 тис. літрів питної води, 5400 осіб отримали грошову допомогу. Крім того, передано таблетки для очищення води, сонячні лампи, гігієнічні набори, медикаменти для медичних закладів тощо.

Читайте також: Кислиця розповів Радбезу ООН про ймовірні наслідки підриву Каховської ГЕС

«У Нью-Йорку ми постійно комунікуємо як з ключовими партнерами-донорами, так і з керівниками секретаріату ООН задля підвищення ефективності гуманітарного реагування», – підкреслив постпред.

Як повідомляв Укрінформ, вночі 6 червня російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-