Європарламент засудив руйнацію російською армією греблі Каховської ГЕС

Європарламент засудив руйнацію російською армією греблі Каховської ГЕС

Резолюція
Укрінформ
Європейський Парламент рішуче засудив дії Росії, що призвели до руйнації греблі Каховської ГЕС та до жахливих наслідків для населення України та для довкілля.

Такі положення містяться в резолюції на підтримку про відновлення та євроатлантичної інтеграції України, що була ухвалена сьогодні переважною більшістю голосів на пленарному засіданні Європейського Парламенту у Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Європейський Парламент… засуджує Російську Федерацію за навмисну руйнацію греблі у Новій Каховці, яка спричинила екологічну катастрофу та гуманітарне лихо, і яка є порушенням міжнародного законодавства, зокрема, міжнародного гуманітарного права; нагадує, що атаки проти критичної цивільної інфраструктури можуть дорівнювати воєнному злочину; підтверджує, що всі відповідальні за такі воєнні злочини, включаючи руйнування греблі, будуть притягнуті до відповідальності за міжнародним законодавством», - йдеться у документі.

Читайте також: Через підрив Каховської ГЕС затоплені 32 об’єкти із хімікатами, нафтою та бензином - Greenpeace

Депутати закликали Єврокомісію та міжнародних партнерів України надати всю необхідну допомогу для населення затоплених регіонів, включаючи рятувальне обладнання, питну воду й продовольство.

Вони також заявили про тривогу у зв’язку із тим, що руйнація греблі у Новій Каховці може порушити безпеку Запорізької АЕС, що може спричинити серйозний ризик масштабного ядерного інциденту в Європі.

Європейські політики підтримали створення спеціальної міжнародної моніторингової місії для фіксації наслідків для довкілля, що були спричинені агресивною війною Росії проти України, з метою встановлення правової основи для стягнення відповідних компенсацій із Росії.

Читайте також: РФ підірвала Каховську дамбу, щоб завадити контрнаступу, але це їй не допоможе - Україна в ОБСЄ

«Гребля у Новій Каховці, що розташована на річці Дніпро, у тимчасово окупованому та контрольованому Росією районі Херсонської області на півдні України, була навмисно підірвана в результаті акту тероризму 6 червня 2023 року. Відомо, що гребля була замінована. Підрив спричинив масоване руйнування греблі та затоплення вниз по течії в напрямку Херсону», - йдеться у документі.

Як зазначається в резолюції, в результаті таких дій Російської Федерації тисячі місцевих мешканців були евакуйовані, була зруйнована критична інфраструктура, місця природного проживання диких тварин, водні ресурси були забруднені хімікатами та нафтопродуктами, були вимиті численні наземні міни, що піддає ризику життя місцевого населення та членів рятувальних команд.

«Спустошення резервуару, що спричинено руйнацією греблі, залишить без іригації 584 000 гектари угідь, які дозволяли виробляти близько 4 мільйонів тон зерна та соняшникового насіння до війни. Цей резервуар забезпечував водою спільноти вниз по течії та надавав воду для охолодження АЕС у Запоріжжі», - наголошується у документі.

Як повідомлялося, вночі 6 червня російська армія підірвала дамбу Каховської ГЕС. На Херсонщині продовжуються рятувальні роботи та заходи з подолання наслідків цього злочину. Ситуація на тимчасово окупованих територіях області залишається драматичною, оскільки окупаційні сили не допускають українських рятувальників у підтоплені райони.

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею "екоцид". В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-