Європарламент ухвалив резолюцію про відновлення та євроатлантичну інтеграцію України

Європарламент ухвалив резолюцію про відновлення та євроатлантичну інтеграцію України

Укрінформ
Європарламент більшістю голосів ухвалив резолюцію,  спрямовану на підтримку відновлення України та її інтеграції до євроатлантичної спільноти. 

Голосування документа відбулося на пленарному засіданні Європарламенту у Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За»  проголосували 425 депутатів, «проти» - 38, ще 42 європейські політики утрималися. 

«Європейський парламент… підтверджує зобов’язання щодо членства України в ЄС, закликає до інноваційного, взаємодоповнюючого та гнучкого поєднання між роботою з імплементації чинної Угоди про асоціацію з переговорами в рамках процесу входження, що дозволить Україні продовжувати поступову інтеграцію в Єдиний ринок ЄС та у секторальні програми, включаючи доступ до фондів ЄС у відповідних сферах, щоб Україна могла скористатися перевагами в процесі входження, а не лише після його завершення», - йдеться у документі.

Депутати підтвердили важливість початку переговорів про входження з Україною та зазначили, що приєднання України до ЄС є геостратегічною інвестицією в об’єднану та потужну Європу, яка також матиме суттєвий вплив на Росію, дозволить їй потенційно повернутися на шлях демократичних перетворень.

Європарламент ще раз заявив про непохитну солідарність з народом України та підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. При цьому депутати рішуче засудили війну Росії проти України та участь режиму Білорусі у цій агресії. Вони закликали Росію та її поплічників негайно припинити всі воєнні дії, особливо атаки проти житлових районів та цивільної інфраструктури, вивести всі російські війська та обладнання з усієї території України, покласти край насильницькій депортації громадян України та звільнити всіх ув’язнених українців.

«Європейський парламент… підкреслює, що головним завданням для України є перемога у війні проти Росії, що передбачає виведення всіх сил Росії та її поплічників з міжнародно визнаної території України; наголошує, що така мета може бути досягнута лише за умови продовження сталого та поступово зростаючого постачання всіх видів зброї для України без жодних винятків», - йдеться у документі.

В контексті євроатлантичної інтеграції України депутати ЄП висловили переконання, що запрошення України до членства в НАТО могло б надіслати найбільш потужний сигнал, який змусить Путіна та найбільш жорстких проімперських яструбів у Росії остаточно зрозуміти, що Україна більше не знаходиться у зоні їхньої досяжності. Цей крок був би важливим для збереження довгострокової стабільності та миру, для запобігання війнам в Європі у майбутньому. Майбутнє членство України в НАТО дозволить не лише зміцнити безпеку України, а й допоможе Росії позбутися імперської ностальгії та ніколи не повертатися до неї знову.

«Європейський парламент …. очікує, що майбутні саміти у Вільнюсі та у Вашингтоні прокладуть шлях до надання Україні запрошення на приєднання до НАТО і що процес входження, який розпочнеться після завершення війни, буде завершений якнайшвидше. Це могло б зміцнити НАТО та стало б важливим кроком до стійкого миру в Європі», - наголошується у документі.

Читайте також: Європарламент підтримав приєднання України до Гаазької судової конвенції

Як повідомлялося, у червні 2022 року лідери країн ЄС ухвалили рішення про надання Україні європейської перспективи та статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Україна розраховує до кінця цього року виконати сім умов, наданих Європейською комісією, та швидко розпочати міждержавні переговори з ЄС щодо членства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-