Зеленський доручив розробити проєкт резолюції Генасамблеї ООН щодо створення спецтрибуналу

Зеленський доручив розробити проєкт резолюції Генасамблеї ООН щодо створення спецтрибуналу

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський доручив напрацювати проєкт резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо створення спеціального міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності російського військово-політичного керівництва за злочин агресії проти України.

Про це йшлося на нараді під головуванням глави держави, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу ОП.

Зеленський наголосив, що російські загарбницькі війська в Україні вдаються до найтяжчих форм агресії: незаконної анексії територій, убивств, катування, зґвалтувань мирного населення, геноциду, знищення об'єктів цивільної інфраструктури тощо.

«Трибунал необхідний для того, щоб покарати агресора, який розпочав неспровоковану війну проти нашої країни, і таким чином відновити справедливість», - підкреслив Президент.

За його словами, без покарання РФ за злочин агресії світова архітектура безпеки буде зруйнована й більше жодна країна не почуватиметься захищеною.

Президент доручив напрацювати проєкт резолюції Генасамблеї ООН щодо необхідності створення спеціального міжнародного трибуналу, який був би скоординований із позицією партнерів України.

Також на зустрічі ухвалено рішення проаналізувати механізм формування трибуналу шляхом підписання низкою країн-партнерів відповідної міжнародної угоди. При цьому для решти держав залишиться можливість, не бувши засновниками трибуналу, підтримувати його діяльність та визнавати рішення.

Зі свого боку заступник керівника ОП Андрій Смирнов заявив, що жорстокість ведення цієї війни з боку російського керівництва та військових переходить усі допустимі межі.

«Це наймасштабніша війна у Європі з часів Другої світової, і реакція міжнародної спільноти на неї має бути відповідною», – наголосив він.

Читайте також: Комітет Палати представників США підтримав резолюцію щодо Спецтрибуналу для росії

Як повідомлялося, Україна спільно з партнерами просуває створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-