Росія має надати Червоному Хресту доступ до всіх українських в’язнів – ЄС

Росія має надати Червоному Хресту доступ до всіх українських в’язнів – ЄС

Заява
Укрінформ
Росія має надати Міжнародному комітету Червоного Хреста повний та безумовний доступ до всіх українських військовополонених, як і негайно звільнити усіх незаконно утримуваних українців.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Ми засуджуємо систематичну практику жорстокого поводження Росії з українськими військовополоненими та цивільними заручниками як на тимчасово окупованих територіях України, так і в Росії. Ми закликаємо Росію забезпечити, щоб з усіма українцями, які перебувають у російській неволі, поводилися у повній відповідності до міжнародного гуманітарного права. Це включає надання МКЧХ повного, негайного та безумовного доступу до всіх військовополонених", - зазначається у заяві.

Читайте також: Євросоюз оголосив про 11 нових оборонних проєктів

У ЄС наголосили, що Росія має звільнити усіх незаконно ув’язнених українців, а також свавільно затриманих співробітників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Також у заяві підтверджується, що Євросоюз разом з партнерами продовжить надавати Україні усію необхідну "довгострокову політичну, фінансову, економічну, гуманітарну, правову та військову підтримки" стільки, скільки це буде потрібно – "з тим, щоб Україна могла законно захистити себе від жорстокої агресивної війни Росії та відновити суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів".

Крім того, продовжуватиметься колективний тиск на Росію, включно із запровадженням подальших санкцій та закриттям лазівок, які дозволяють обходити існуючі.

Читайте також: Євросоюз передав Україні 220 тисяч снарядів і 1300 ракет – Боррель

"Разом з партнерами ЄС також продовжить вивчати шляхи використання заморожених та нерухомих активів Росії у цілях відновлення України та відшкодування збитків, відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права. Принцип "агресор платить за завдану шкоду" має бути дотриманий", - йдеться у заяві.

Разом з цим, ЄС засудив Білорусь за продовження військової підтримки агресивної війни Росії проти України. "Своєю війною Росія грубо порушує фундаментальні правила, норми і принципи міжнародного права, в тому числі закріплені в Статуті ООН і Гельсінському заключному акті. Ми закликаємо всі країни не надавати жодної матеріальної чи іншої підтримки агресивній війні Росії", - зазначається у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими під час зустрічі з представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста закликав добиватися виконання мандата цієї організації в Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-