Першою темою на зустрічі лідерів G7 буде Україна – Урсула фон дер Ляєн

Першою темою на зустрічі лідерів G7 буде Україна – Урсула фон дер Ляєн

Укрінформ
Першою темою для обговорення під час зустрічі лідерів країн G7 в Японії та саміту Ради Європи в Ісландії буде ситуація в Україні, міжнародна солідарність у наданні їй допомоги та створення структур для притягнення росії до відповідальності за скоєні злочини.

Про це заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на прес-конференції у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Першою великою та важливою темою є, безумовно, Україна. Йдеться про нашу спільну відповідь на російське вторгнення в Україну, а також про нашу тривалу допомогу цій хоробрій державі. Минулого вівторка (9 травня – ред.) я була в Києві, і це було вражаюче – бачити та відчувати, як уперше, рішучість, стійкість та витривалість українського народу. Я думаю що ми, держави, які його підтримують, маємо продемонструвати таку ж наполегливість і витривалість», - зазначила президент Єврокомісії.

Вона висловила впевненість, що лідери G7 об’єднаються навколо двох головних принципів у ставленні до України - це готовність підтримувати Київ так довго, як це буде необхідно, а також правило «нічого про Україну без України». Перша теза має трансформуватися у надання Україні стабільної фінансової підтримки, в тому числі після 2023 року, а також прискорення надання військової допомоги. Другий принцип передбачатиме надання потужної міжнародної підтримки Формули миру Президента Володимира Зеленського.

Читайте також: На саміті G7 можуть оголосити про економічну допомогу Україні - ЗМІ

«Ми не маємо забувати, що саме Україна є країною, яка зазнала жорстокого вторгнення, тож саме вона має формулювати принципи справедливого миру. Президент Зеленський представив свою Формулу миру та заявив, що відкритий для її обговорення. Ця мирна формула має слугувати основою для всіх наших подальших зусиль», - наголосила фон дер Ляєн.

За її словами, лідери G7 також обговорять подальші санкції проти росії та підіб’ють певні підсумки вже застосованих обмежувальних заходів. Вона нагадала, що Єврокомісія представила пропозиції щодо 11-го пакета санкцій проти рф, який буде зосереджений на їх посиленні та запобіганні спробам їх оминути. Ці зусилля здійснюються у тісній координації з іншими країнами G7, які формують подібні пакети обмежувальних заходів.

«Наприкінці у Рейк’явіку ми будемо обговорювати, як притягнути росію до відповідальності. Я рішуче підтримую створення спеціального трибуналу для притягнення росії до відповідальності за злочин агресії. Ми також приймемо рішення щодо заснування реєстру шкоди в Гаазі. Це буде першим, але дуже добрим кроком для (стягнення) компенсації з рф», - додала президент Єврокомісії.

Як повідомлялося, 9 травня, у День Європи, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прибула до Києва, щоб висловити солідарність та підтримку українському народу.

Сьогодні очільники Єврокомісії та Європейської ради вирушають у дипломатичне турне, під час якого візьмуть участь у саміті Ради Європи в Ісландії, саміті G7 у Хіросімі та саміті ЄС-Південна Корея у Сеулі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-