Зеленський закликав австрійських депутатів приїхати до України

Зеленський закликав австрійських депутатів приїхати до України

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський запросив австрійських парламентаріїв відвідати Україну і наголосив, що підтримка українців у розв'язаній росією війні означає не бути морально нейтральними до зла.

Про це він сказав під час онлайн-звернення до Національної ради Австрії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Підтримати наших людей зараз означає зрозуміти, наскільки важливим є не залишитися морально нейтральними до зла. Це не про геополітику, не про військово-політичні питання. Це про те, що люди завжди – завжди! – мають залишатися людьми, зберігати людяність і цивілізованість", - сказав глава держави.

Читайте також: В Україні заміновано територій, як дві Австрії – Зеленський у Національній раді

Він зауважив, що впродовж останнього року Федеральний канцлер і Федеральний президент, кілька делегацій австрійського уряду і депутатів побували в Україні.

"Запрошую й вас, пане президенте Національної ради, та інших шановних представників і представниць австрійського парламенту відвідати так само нашу країну, поспілкуватися з нашими людьми й на власні очі побачити на деокупованій території чи у прифронтових районах, що таке росія сьогодні, що вона несе Україні й світу", - підкреслив Зеленський.

Він додав, що побачити й почути українців означає зрозуміти.

Читайте також: «Йшли з півночі й несли смерть»: Зеленський показав наслідки агресії рф у Бучі та Ірпені

Водночас Президент наголосив, що коли Україна звертається по підтримку, це робиться заради порятунку життів.

"Україна ніколи не хотіла й не брала чужого. Нас не цікавить чужа земля. Ми не хочемо втручатися в життя інших народів. Українці ніколи не прагнули того, щоб через наших солдатів хтось десь на Землі страждав і тим паче гинув. Ми прагнемо безпеки, спокою, свободи, щастя для своїх дітей у своєму українському домі. Ми прагнемо того, щоб міжнародні договори, конвенції, якими гарантується безпека народів і суверенітет держав, працювали", - наголосив Зеленський.

Він також висловив вдячність австрійському народу за гуманітарну та енергетичну допомогу, лікування та реабілітацію українців, зокрема постраждалих внаслідок авіакатастрофи гелікоптера у Броварах.

Читайте також: Україна очікує, що Австрія надаватиме максимальну допомогу в рамках свого нейтралітету – Кулеба

"Передусім хочу подякувати трьом вашим містам, лікарням трьох ваших міст – Відня, Лінца і Граца. У клініках саме цих міст рятували наших людей, дітей і дорослих, із міста Бровари Київської області, які зазнали страшних опіків унаслідок катастрофи гвинтокрила, що сталася в січні цього року. Я дякую всім, хто допоміг тоді українцям!" - такими словами розпочав виступ Зеленський.

Він також подякував Австрії за гуманітарну підтримку для України і кожному австрійцю, який взяв участь в акції «Сусід у скруті» (Nаchbar in Not).

Крім того, Зеленський відзначив допомогу Австрії в захисті енергетики України від російських терористичних ракетних ударів.

Читайте також: Австрія досі не передала обіцяну Україні допомогу для енергетичної інфраструктури — ЗМІ

"Я дякую за підтримку наших зусиль у розмінуванні нашої землі та в лікуванні й реабілітації наших людей після всього того, що є проявами та наслідками російської агресії", - підкреслив глава держави, додавши, що дуже чекає того моменту, коли зможе подякувати Австрії і за допомогу у відновленні миру на українській землі.

Як повідомляв Укрінформ, Австрія є однією з останніх країн-членів ЄС, у парламенті якої виступив український лідер. Наразі з 27 країн Євросоюзу лише Болгарія та Угорщина не надали такої можливості.

Читайте також: Австрія не є політично нейтральною і стоїть на боці України – спікер парламенту

Відеозвернення Президента України у Національній раді Австрії 30 березня відбулося не під час чергового засідання, а в межах так званого парламентського заходу на запрошення президента Нацради Вольфганга Соботки. Це пов’язано з тим, що для виступу на черговій сесії потрібна була згода всіх парламентських партій, однак його блокувала проросійська Австрійська партія свободи (FPÖ).

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-