Для повернення у сім’ю цивілізованих країн росія має визнати усі свої злочини - Україна в ОБСЄ

Для повернення у сім’ю цивілізованих країн росія має визнати усі свої злочини - Україна в ОБСЄ

Укрінформ
Для повернення у сім’ю цивілізованих країн росія та її народ повинні зробити визнання усіх злочинів, скоєних російською стороною в Україні. Непокаяння ж означатиме відновлення нової імперської росії тільки з новими людьми.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ, передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні пропаганда, дезінформація та дегуманізація - це зброя росії. І це правда – пропаганда вбиває. Боягузлива страта беззбройного українського військовополоненого лише за те, що він сказав "Слава Україні!", є моторошним нагадуванням про те, що мова геноциду забирає невинні людські життя", - зазначив у своєму виступі Цимбалюк.

За його словами, дезінформаційні кампанії росії наразі спрямовані на те, "щоб допомогти агресору відволікти наші зусилля, спрямовані на притягнення винних до відповідальності, а також підірвати нашу єдність у захисті порядку, заснованого на правилах".

"Широкомасштабна дегуманізація українців призводить до цілеспрямованих страт і масових вбивств, сексуального насильства і зґвалтувань, невибіркових обстрілів і зруйнованих міст, депортації та асиміляції. Одним із символів жорстокості та безкарності москви є драматичний театр у Маріуполі, який був навмисно розбомблений росією рівно рік тому. Поруч із ним був напис "Діти". Його неможливо було не помітити", - заявив Цимбалюк.

Читайте також: На сесії «ООН-Жінки» українська делегація розповіла про воєнні злочини рф - Герасим’юк

Він наголосив, що це має стати для міжнародної спільноти "суворим нагадуванням про те, що після закінчення війни вже наступного дня все не буде як раніше".

"Терористична держава має бути притягнута до відповідальності за скоєне. Побічні ефекти пропаганди не зникнуть за одну ніч. Не можна допустити, щоб злочинець став жертвою. Тому що є тільки один агресор і одна жертва. Для того, щоб повернутися в сім'ю цивілізованих країн, росія та її народ повинні визнати, якої шкоди вони завдали, і замислитися над масштабами злочинів, скоєних нинішнім керівництвом і рядовими солдатами", - заявив український дипломат.

Він додав, що таке визнання злочинів, скоєних російською державою, суспільством та армією, "є однією з гарантій неповторення агресії та її звірств".

"Ніяких більше пустих чеків для росії після закінчення війни. Інакше в майбутньому ми зіткнемося з новою путінською росією. Просто з новими людьми при владі, але з тими ж неоімперськими намірами", - підкреслив Цимбалюк.

У цьому контексті він вказав на те, що відповідальність за злочин агресії має бути забезпечена, у тому числі шляхом створення для цього спеціального трибуналу. "Україна вдячна Нідерландам за рішення розмістити в Гаазі Міжнародний центр кримінального переслідування злочину агресії проти України. Це – важливий крок на шляху забезпечення відповідальності за злочин агресії проти України", - додав Цимбалюк.

Читайте також: Воєнні злочини рф в Україні: москва так і не почала сприяти розслідуванню Комісії ООН

Український постпред закликав всі держави приєднатися до групи зі створення Спеціального трибуналу, до якої наразі входять 33 країни.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер було оприлюднено комплексну доповідь Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні, створеної резолюцією Ради ООН з прав людини.

У доповіді повідомляється, що російською владою було скоєно численну кількість порушень у сфері міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права у багатьох регіонах України та у російській федерації. Багато з цих порушень прирівнюються до воєнних злочинів та включають умисні вбивства, напади на цивільних осіб, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування, примусове переміщення та депортацію дітей.

Комісія задокументувала випадки невибіркових та непропорційних нападів, а також незастосування запобіжних заходів, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: Лубінець розповів спецдоповідачці Ради ООН про катівні на Херсонщині та депортацію дітей до рф

Крім того, Комісія встановила, що, починаючи з 10 жовтня 2022 року, серійні атаки російських збройних сил на енергетичну інфраструктуру України та застосування тортур російською владою можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-