Кулеба в ОБСЄ: Разом ми можемо позбутися згубного впливу росії

Кулеба в ОБСЄ: Разом ми можемо позбутися згубного впливу росії

Укрінформ
Настав час звільнити ОБСЄ від згубного впливу росії, а Європу - від "сірих зон" безкарності та незахищеності.

Як передає кореспондент Укрінформу, таку думку висловив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час спеціального посиленого засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Під час відеовключення глава МЗС наголосив, що повномасштабне вторгнення рф в Україну є "найжорстокішою атакою на наші спільні принципи, які випливають з Гельсінського Заключного акта за всю історію ОБСЄ".

Водночас він вказав, що Україна разом з партнерами за рік "зробили те, що 23 лютого 2022-го вважалося нездійсненною місією": "Україна вистояла всупереч усім труднощам. Звільнено майже половину новоокупованих територій. Санкційна політика набирає обертів. Енергетична залежність Європи від росії наближається до нуля. Знято багато табу на військові поставки. Ми об'єднані для захисту наших принципів, як ніколи раніше".

За словами Кулеби, завдяки мужності українського народу та допомозі партнерів було зруйновано початкові плани росії, але боротьба ще не закінчена.

Читайте також: Кулеба в Радбезі ООН спростував фейк рф, що постачання зброї Україні розпалює війну

"Що б не говорила москва про свою нібито готовність до переговорів, вона все ще зосереджені на тому, аби атакувати, руйнувати та вбивати. Тому сьогодні я закликаю партнерів надавати більшу, кращу і швидшу допомогу, включаючи бойові літаки, ракети великої дальності, системи протиповітряної оборони, бронетехніку і боєприпаси. Ми потребуємо цього для захисту нашого народу, відновлення нашої територіальної цілісності та захисту принципів ОБСЄ", - заявив український міністр.

Очільник МЗС підкреслив: урок Криму 2014 року вчить, що коли агресію не зупинити, то вона стає масштабнішою, а непокараний агресор стає кровожерливішим.

"Наші сьогоднішні рішення визначатимуть майбутнє Європи на десятиліття. Разом ми можемо звільнити ОБСЄ від згубного впливу росії. І разом ми можемо звільнити Європу від "сірих зон" безкарності та незахищеності", - сказав Кулеба.

Читайте також: Присутність рф у Радбезі ООН є найбільшим шахрайством у дипломатії XX сторіччя - Кулеба

Він нагадав слова Президента Зеленського про те, що альтернативи українській перемозі немає. "Це стане поворотним моментом для всього регіону ОБСЄ. Більше немає держав-учасниць "на схід від Відня і на захід від Відня". Є лише одна держава-учасниця, яка все ще вважає, що може накласти вето на свободу вибору і натомість завоювати своїх сусідів. Це – головна загроза стабільності в Європі. Настав час покласти цьому край", - зазначив глава МЗС.

Кулеба нагадав, як десять місяців тому заявляв, що участь росії в ОБСЄ є загрозою для безпеки і співробітництва в Європі. І якщо в ОБСЄ немає відповідних механізмів призупинення членства, то необхідно розробити процедури, які дозволять вигнати рф з організації. "Відтоді російська агресія тільки посилилася. Так далі тривати не може", - підсумував керівник зовнішньополітичного відомства.

Як повідомляв Укрінформ, у зв’язку з роковинами повномасштабного вторгнення росії в Україну у п’ятницю, 24 лютого, відбулося спеціальне посилене засідання Постійної ради ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-