Помічниця Генсека ООН відповіла рф щодо звинувачень в «утисках» російської церкви в Україні

Помічниця Генсека ООН відповіла рф щодо звинувачень в «утисках» російської церкви в Україні

Укрінформ
російська агресія проти України погіршила відносини між релігійними громадами в Україні, вважає помічниця Генерального секретаря ООН з прав людини Ільзе Брандс-Керіс.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це вона заявила вівторок на засіданні Радбезу ООН, яке на вимогу рф розглядає нібито утиски російської церкви в Україні.

«Напруженість між українськими громадами в Україні існувала десятиліттями. Відносини погіршилися після збройного нападу російської федерації на Україну», - сказала вона.

Читайте також: У вівторок Радбез ООН на вимогу рф обговорить «утиски» російської церкви в Україні

Помічниця Генсека зазначила, що російське вторгнення принесло «найсерйозніші форми порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права в повсякденне життя людей в Україні». Вона нагадала, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало понад 7000 загиблих цивільних осіб, хоча «фактичні цифри значно вищі». 

Брандс-Керіс розповіла про бомбування житлового будинку в Дніпрі минулої суботи та загибель щонайменше 45 мирних жителів, включаючи 6 дітей, і поранення як мінімум 79 осіб. Оскільки два десятки людей все ще вважаються зниклими безвісти, у тому числі четверо дітей, очікується, що кількість загиблих зросте, додала вона.

Читайте також: Митрополита Вінницької єпархії УПЦ МП судитимуть за виправдання агресії рф проти України

За словами доповідачки, з 10 жовтня 2020 року російська федерація цілеспрямовано обстрілює критичну інфраструктуру України. 

«Обмежуючи доступ цивільних осіб до води, електропостачання, основних комунікацій і опалення, росія серйозно перешкоджає реалізації прав на здоров'я, достатній життєвий рівень і право на життя», - зауважила помічниця Генсека.  

Водночас вона висловила стурбованість обмеженнями свободи віросповідання «по всій Україні – як на території, контрольованій урядом, так і на території, окупованій російською федерацією».

У листопаді та грудні служба безпеки України провела обшуки в приміщеннях і місцях відправлення культу УПЦ, щонайменше трьом священнослужителям висунуто кримінальні звинувачення, у тому числі за державну зраду й заперечення збройної агресії рф проти України, розповіла вона.

Читайте також: На Житомирщині викрили прислужника монастиря УПЦ МП, який закликав захопити Київ

Брандс-Керіс закликала українську владу «забезпечити, щоб будь-які подібні обшуки в приміщеннях і місцях відправлення культу проходили відповідно до міжнародного права».

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок Рада Безпеки ООН зібралася на вимогу росії для розгляду питання про нібито утиски російської церкви в Україні.

Читайте також: Мін'юст перевірить договір УПЦ МП на оренду майна Нижньої Лаври

Постійний представник росії при ООН василь небензя у своєму виступі визнав, що Українська православна церква не вповноважувала російську делегацію виступати від її імені чи захищати її на засіданні РБ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-