росії в ООН не вдасться уникнути відповідальності за свої дії в Україні - США

росії в ООН не вдасться уникнути відповідальності за свої дії в Україні - США

Укрінформ
російська федерація своїми голосуваннями в Раді Безпеки ООН намагається уникнути відповідальності за порушення Статуту ООН, але їй це не вдасться.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це заявила представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

«30 вересня ми стали свідками того, як росія вкотре намагалася заховатися від відповідальності, наклавши вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, що засуджує її псевдореферендуми та спроби анексії, - сказала вона. – Жодна країна, окрім рф, не проголосувала проти цієї резолюції. Ми не дозволимо вето росії зупинити нас на шляху до притягнення її до відповідальності».

Саме тому, за її словами, це питання винесено на розгляд Генеральної Асамблеї ООН, де жодна країна не має права вето.

Читайте також: ООН: Удари рф по критичній інфраструктурі порушують міжнародне гуманітарне право

Вона нагадала, що підготовлено проєкт резолюції Генасамблеї, що засуджує дії росії як явне порушення Статуту ООН та принципів суверенітету й територіальної цілісності.

«Ми закликали всі держави-члени ООН підтримати цю резолюцію, і зараз вона має близько 70 співавторів з усього світу, - сказала Томас-Грінфілд. - Ми очікуємо, що найближчими днями ця кількість зросте».

Читайте також: Співавторами нової резолюції ООН на підтримку України стали 67 країн - Джапарова

За її словами, після останніх ракетних ударів росії по Україні, «вибір, що стоїть перед членами ООН, став ще суворішим».

«Зараз не час для умиротворення. Настав час діяти. Жодна свідома людина й жодна принципова країна не може бути байдужою до руйнівних наслідків цих жахів», - додала вона.

Коментуючи поводження російської делегації на засіданні надзвичайної спеціальної сесії Генасамблеї, яка розглядає проєкт резолюції щодо засудження псевдореферендумів, постпред заначила: «Учора ми стали свідками боягузливих спроб росії ухвалити рішення про таємне голосування з цього питання, аби захиститися від відповідальності, і вона зазнала приголомшливої поразки»

Читайте також: Кислиця на Генасамблеї: ООН або відновить свій авторитет, або зазнає остаточного краху

Томас-Грінфілд зазначила, що росія вдається до практики залякування інших країн, аби вони голосували на її користь.

Натомість «наше послання всім країнам полягає в тому, що йдеться про Статут ООН», пояснила вона, нагадавши, Генеральний секретар Антоніу Гутерреш наголосив: дії росії – «це атака на всі цінності, які ми відстоюємо».

Країни Африки та країни Близького Сходу розуміють і цінують важливість підтримки Статуту ООН, під яким ми всі підписалися під час його створення, додала вона.

Читайте також: Кулеба закликав країни Африки облишити «нейтральність» і засудити агресію рф

Як повідомляв Укрінформ, Одинадцята надзвичайна спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН 10 жовтня розпочала розгляд проєкту резолюції про невизнання псевдореферендумів на окупованих росією територіях України.

російська делегація зробила спробу шляхом маніпуляцій нав’язати таємне голосування за документ, сподіваючись на більшу кількість голосів, проте переважною більшістю голосів її пропозиції були відхилені.

Голосування за проєкт резолюції очікується в середу, 12 жовтня.

Читайте також: Генсек ООН глибоко шокований ракетними ударами рф по українських містах

30 вересня делегація росії в Раді Безпеки ООН скористалася правом постійного члена та застосувала вето під час голосування резолюції, яка засуджувала псевдореферендуми в Україні. З 15 членів Радбезу «за» проголосували 10 країн, «проти» - 1 (росія), утрималося – 4 (Китай, Індія, Бразилія, Габон).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-