Відбудова України: Маасікас радить вже зараз розробляти антикорупційні програми

Відбудова України: Маасікас радить вже зараз розробляти антикорупційні програми

Укрінформ
Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас радить уже зараз починати працювати над поглибленням прозорості процесу повоєнної відбудови України та розробити антикорупційні програми для інституцій, які цим опікуватимуться.

Про це він заявив під час виступу на політичній дискусії, присвяченій прогресу України у боротьбі з корупцією, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Посол ЄС зазначив, що майже всі держави-члени Європейського Союзу є членами Організації економічного співробітництва та розвитку.

“Звісно, є певна синергія між прагненням України до членства в ЄС і поглибленням співпраці з ОЕСР. Саме тому сьогоднішня конференція дуже важлива, а тема боротьби з корупцією дуже своєчасна”, - сказав Маасікас.

Читайте також: Україна постійно веде перемовини щодо передачі заморожених за кордоном російських активів - ОП

У цьому контексті він назвав декілька пріоритетних питань. По-перше, це закріплення антикорупційних досягнень, для чого будуть потрібні постійні заходи, які гарантуватимуть продовження створення та незалежність антикорупційних інституцій.

“Наприклад, можна зміцнити законодавчі норми щодо САП, щоб забезпечити не лише більшу автономність цієї інституції, а й не допустити спроб свавільного звільнення очільника САП та уникнути повторення непростого процесу його добору”, - зазначив дипломат.

Крім того, він нагадав, що за підтримки міжнародних партнерів Україна запровадила одну з найпотужніших систем електронного декларування для держслужбовців.

“Прозорість має бути наріжним каменем зусиль з відбудови України, про що йшлося на конференції в Лугано. Під час воєнного стану систему електронного декларування доцільно було призупинити, але потім її робота має бути відновлена, щоб зберегти та закріпити вже досягнуті результати і ще більше поліпшити прозорість”, - зауважив посол ЄС.

Читайте також: В Мінфіні розповіли, за які кошти відновлюється зруйнована росіянами інфраструктура

За його словами, також дуже важливо почати думати про заходи для забезпечення підзвітності, прозорості та довіри у процесі повоєнної відбудови.

“Наприклад, пропрацювати питання управління ризиками, продумати антикорупційні програми для інституцій, які будуть працювати над відбудовою України”, - вважає голова представництва ЄС.

Насамкінець він зауважив, що Україна у нещодавно ухваленій Антикорупційній стратегії взяла на себе зобов’язання щодо втілення амбітного порядку денного реформ.

“Зараз важливо впровадити цю Стратегію за допомогою реалістичного плану дій та відповідного фінансування”, - резюмував Маасікас.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 червня 2022 року ухвалила Антикорупційну стратегію на 2021-2025 роки, розроблену Національним агентством з питань запобігання корупції.

Читайте також: Що після деокупації: оприлюднили стратегію України з відбудови Криму

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль в межах конференції у Лугано (Швейцарія) передав генеральному секретарю Організації економічного співробітництва та розвитку Матіасу Корману заявку на вступ України до ОЕСР.

Організація економічного співробітництва та розвитку – міжнародна економічна організація розвинутих країн, що визнають принципи представницької демократії та вільної ринкової економіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-