Зеленський закликає ввести санкції проти росатома за радіаційний шантаж на ЗАЕС

Зеленський закликає ввести санкції проти росатома за радіаційний шантаж на ЗАЕС

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський наголошує, що працівники росатома також несуть відповідальність за радіаційний шантаж світу на Запорізькій атомній електростанції і мають бути обмежені санкційно.

Про це глава держави заявив під час виступу на конференції «Шельфу північних морів» у Норвегії, повідомляє Укрінформ.

«Це не нормально, коли проти росатома досі немає блокувальних санкцій за радіаційний шантаж на Запорізькій АЕС, за який відповідальні й конкретні працівники росатома, що перебувають на станції. І це не нормально, коли будь-який російський громадянин може отримати візу в європейські країни, щоб відпочити чи з'їздити на шопінг – ми це знаємо з вами прекрасно, – навіть якщо він – воєнний злочинець чи допомагає російській державі працювати проти Європи», - зазначив Зеленський.

Як підкреслив глава держави, не нормально, коли деякі європейські компанії досі не визначилися, чи йти їм з російського ринку, і коли хтось іще сподівається на співпрацю з росією в енергетичній сфері.

Читайте також: Зеленський пропонує європейцям зберігати газ на зиму в українських сховищах

«Жодних поступок бандитам не може бути! Тільки нові санкційні удари по них», - переконаний Президент.

Він зауважив, що мета росії у її радіаційному шантажі цинічна й прорахована – залякувати українців, усіх європейців, шантажувати й примушувати.

На думку Зеленського, це – тиск заради того, щоб російські державні пропагандисти й посадовці могли говорити, що нібито це не росія винна, а хтось інший створив чергову кризу, і нібито на цього іншого треба впливати і домовлятися з кремлем саме заради цього.

«Просто вдумайтеся в це: росія – це єдиний терорист у світі, який зумів перетворити атомну станцію на поле бою і який послідовно робить усе, щоб Європа дивилася, а куди ж вітер може понести цю радіацію, якщо, не дай боже, станеться катастрофа», - наголосив Президент.

Він пояснив, що в російського керівництва «специфічна бандитська логіка»: вони створюють проблеми, сподіваючись, що жертви цих проблем прийдуть і спробують домовитись про їх вирішення, а бандит за це щось отримає.

Читайте також: Кулеба: Очікуємо від місії МАГАТЕ чіткої заяви щодо порушення росією протоколів безпеки на ЗАЕС

«росія хоче, щоб Європа закрила очі на війну, і заради цього провокує внутрішній хаос у Європі. У нас росія хоче забрати свободу силою зброї, а у вас – цими кризами, які вона створює та загострює. росія хоче змусити вас відмовитися від європейських цінностей», - підкреслив глава держави.

Як повідомлялося, вранці 29 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що місія Міжнародного агентства з атомної енергії вже прямує до Запорізької АЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-