Зеленський пропонує європейцям зберігати газ на зиму в українських сховищах

Зеленський пропонує європейцям зберігати газ на зиму в українських сховищах

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна може стати одним із гарантів енергетичної безпеки для Європейського континенту, та закликав інвестувати в українську газову галузь.

Про це він сказав під час виступу на конференції «Шельфу північних морів» у Норвегії, повідомляє Укрінформ.

«Україна може стати, я в це вірю – стане одним із гарантів енергетичної безпеки для Європейського континенту. Разом з Україною ви зможете більше ніколи не допустити таких цінових криз. Ми маємо унікальну систему газосховищ поблизу з кордоном ЄС обсягом понад 30 млрд кубометрів. Нас запитують: як можна допомогти. Ось так практично - використовуйте наші газосховища вже в цьому сезоні», - сказав глава держави.

За його словами, європейці можуть зберігати паливо в українських газосховищах на зиму, і «це буде і нам допомога, і вам».

Президент також наголосив, що Україна має значні поклади природного газу, закликавши інвесторів долучатися до розробки родовищ і видобутку.

Читайте також: Україна повернеться на всі тимчасово окуповані території - Зеленський

«Керівництво росії мріяло вкрасти у нас і цю частину нашого національного багатства. Але ми не дозволимо це зробити. Ми запрошуємо усіх інвесторів, підрядників, сервісні компанії приходити у видобуток газу в Україну. Хочете прагматично допомагати нам – будь ласка, це інструмент: отримувати ліцензії, укладати угоди про розподіл продукції, здійснювати розвідку і буріння. Наші родовища газу можуть відігравати для Європи таку ж стабілізуючу роль, як і родовища, зокрема, Норвегії», - підкреслив Зеленський.

Крім того, він поінформував, що українська сторона готується збільшити експорт електрики країнам ЄС.

«У час війни ми забезпечуємо цей експорт, і наша електрика значно дешевша, ніж зараз є на ринку», - зауважив глава держави.

Читайте також: Україна припинила співробітництво з рф у галузі атомної енергетики

Президент також запросив інвестувати в «зелену» енергетику. На його думку, Україна - одна з найкращих локацій для забезпечення Європи «зеленою» енергією, «зеленим» воднем, оскільки має все необхідне для цього: «Достатньо площ, хороший вітер, хороше сонце, готову енергетична логістика – потужні лінії електропередачі, газопроводи, які можуть бути використані для водню після відповідної модернізації».

Як повідомляв Укрінформ, уряд Норвегії заявив про намір виділити 2 мільярди норвезьких крон (близько180 тис. доларів) для того, щоб українці могли забезпечити себе газом для зимового періоду на тлі російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-