США в ОБСЄ: білорусь є співагресором, попри відсутність її військ в Україні

США в ОБСЄ: білорусь є співагресором, попри відсутність її військ в Україні

Укрінформ
США досі не мають підтверджень участі збройних сил білорусі у війні на території України, однак це не знімає відповідальності «співагресора» з мінська за те, що він дозволяє військам рф атакувати з білоруської території мирні українські міста.

Про це заявив у п’ятницю під час онлайн-брифінгу постійний представник США при ОБСЄ посол Майкл Карпентер, передає власний кореспондент Укрінформу.

«білорусь є співагресором у цій війні за вибором в Україні. білорусь надала дозвіл використовувати її повітряний простір та її територію для обстрілів України незліченною кількістю ракет наземного й повітряного базування», - зауважив постпред США.

Отже, підкреслив він, «білорусь є співагресором і крапка».

У відповідь на запитання, чи мають Сполучені Штати підтвердження участі регулярних військ білорусі у боях в Україні, посол зазначив, що таких фактів наразі немає.

Читайте також: Генштаб не виключає збройних провокацій у білорусі поблизу кордону

«Але це не звільняє білорусь і білоруське керівництво від відповідальності за дозвіл наносити ракетні удари зі своєї території по Україні, що призвело до руйнувань, а також до загибелі цивільного населення», - наголосив американський посол.

Як повідомляв Укрінформ, за оперативною інформацією, з боку білорусі залишається загроза ракетних та авіаційних ударів. Зокрема, станом на п’ятницю, у повітряному просторі республіки білорусь відзначається чергування літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50У повітряно-космічних сил росії.

Водночас ще на початку липня самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив, що його країна підтримує рф та будує з нею «союзну державу». За його словами, вже у союзі білорусі та росії створене «єдине угруповання збройних сил» і він уже давно визначив участь рб у цій «спецоперації».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-