Україна хоче вигнати росію з ПА ОБСЄ — депутатка

Україна хоче вигнати росію з ПА ОБСЄ — депутатка

Укрінформ
Українська делегація подала правки до регламенту Парламентської асамблеї ОБСЄ, які у разі прийняття дозволять виключити російську федерацію з цієї організації.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявила заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, заступниця голови фракції «Слуга народу», членкиня української делегації в ПА ОБСЄ Євгенія Кравчук.

«Нам вдалося зрушити цю справу з мертвої точки, бо насправді не існує механізму виключення ні країни з членства у цій організації, ні навіть парламентської делегації. Тут цей механізм треба написати. Ну, треба написати, значить ми напишемо. Відповідно ми подали правку, вона буде голосуватись восени в Болгарії, в жовтні. Це фактично зміни до регламенту ПА ОБСЄ. Вони дозволять проголосувати зміни, які дозволять - якщо країна чинить агресію проти іншої країни-члена ОБСЄ, то керівництво ПА ОБСЄ — бюро, може прийняти рішення про припинення повноважень такої делегації», - пояснила Кравчук, додавши, що в жовтні точитимуться бої за зміни до регламенту.

Відповідаючи на запитання, наскільки важко буде виключити росію з ПА ОБСЄ, адже рф може накласти вето, Кравчук зазначила: «Тут питання, чи допустять російську і білоруську делегації на засідання Асамблеї в Софії. Є інформація, що буде бойкот з боку різних делегацій, якщо росіян допустять. Я думаю, що будуть знайдені механізми все-таки проголосувати таке рішення».

Кравчук не виключила, що росія може тиснути на своїх сателітів і близько п'яти делегацій можуть «отримувати смс» від російської сторони.

«Якщо Парламентська асамблея не зможе виключити росію зі складу, то насправді це буде погано для самої організації. Думаю, що буде бойкот з боку різних делегацій і, очевидно, що це поставить під сумнів дієздатність організації загалом», - вважає Кравчук.

Вона нагадала, що наразі припинив роботу Координаційний офіс ОБСЄ через вето росії, а Моніторингова місія ОБСЄ припинила роботу ще в березні. Тобто, росія розвалює роботу цієї організації, відзначила Кравчук, додавши, що якщо не буде знайдений механізм, як цьому протистояти, то організація просто втратить сенс, а країни втратять цікавість до участі в структурі, яка нічого не може вирішувати.

Водночас під час зустріч з українською делегацією генеральний секретар ОБСЄ Хельга Шмід пообіцяла, що будуть знайдені інші джерела фінансування, які не може заблокувати росія, тож проєктний офіс ОБСЄ продовжить працювати в Україні. Водночас роботу Моніторингової місії ОБСЄ ніхто не зможе відновити, якщо право вето буде застосовано. Більше того, є побоювання, що росія просто через свою ницість в кінці року може заблокувати всі моніторингові місії в інших країнах, висловила побоювання Кравчук.

Вона відзначила, що наразі про проблему права вето однієї країни говорять на різних міжнародних майданчиках.

Читайте також: Спецпредставник ПА ОБСЄ знову говорив про Україну з російськими дипломатами

Як повідомляв Укрінформ, 4 липня під час щорічної сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ у Бірмінгемі чинний голова ОБСЄ, очільник МЗС Польщі Збігнєв Рау заявив, що Україна як жертва агресії має сама вирішувати, коли і на яких умовах вести переговори з агресором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-