Президентка Єврокомісії впевнена, що Україна отримає на саміті статус кандидата в ЄС

Президентка Єврокомісії впевнена, що Україна отримає на саміті статус кандидата в ЄС

Укрінформ
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловила оптимізм щодо рішення лідерів держав ЄС про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС цього тижня.

Про це вона заявила в ефірі німецького телеканалу ARD, передає Укрінформ.

«Я впевнено виходжу з того, що нам вдасться отримати позитивне рішення, отримати підтримку. Звісно, це історичне рішення, яке тепер має прийняти також Рада ЄС. Але підготовка проведена добра, курс тепер визначено, і я налаштована оптимістично», - заявила президентка ЄК.

Фон дер Ляєн зауважила, що останніми тижнями та місяцями було проведено інтенсивну роботу з державами-членами, вона особисто говорила з лідерами, двічі відвідала Україну. «Нам вдалося переконати дуже-дуже багатьох», - підкреслила європолітик.

Вона назвала не лише стратегічним інтересом, але й моральним обов’язком європейців підтримати в ці важкі часи мужніх українців і зробити можливим для них шлях у ЄС, адже «вони на це заслуговують». Сама Україна, за оцінкою єврочиновниці, зробила останніми роками велетенські кроки вперед. Україна вже є потужною парламентською демократією із жвавим громадянським суспільством, вона реформувала останніми роками свої інститути з тим, щоб вони відповідали умовам правової держави.

Водночас фон дер Ляєн звернула увагу на те, що попереду перед Києвом ще велика робота.

З наданням перспективи членства Україна отримає домашнє завдання, зокрема стосовно боротьби з корупцією, олігархами, судової реформи тощо. Очільниця Єврокомісії вважає, що останні шість років боротьба з корупцією відбувалася «в позитивному напрямку». Україна дуже просунута в питанні дигіталізації, краще ніж багато країн ЄС, «а це – кращий засіб боротьби з корупцією, адже чим менше є прямих контактів у бізнесі, чим більш оцифрованим, автоматизованим є бізнес, тим менше можливостей для розширення корупції». Непросто в часи війни проводити реформу судової системи, зокрема, через те, що судді не можуть взяти участь у конкурсі, оскільки воюють на фронті. Водночас можна продовжувати модернізувати систему адміністрування. Великі кроки, які були зроблені в аспекті децентралізації, видно щодня навіть зараз, в умовах війни: управління зберігається, воно функціонує, дає результати", - сказала політик.

Читайте також: Глави МЗС Євросоюзу сьогодні обговорять подальшу підтримку України

Глава ЄК також повідомила, що, окрім політичної оцінки, яку Комісія зробила, попереду - оцінка конкурентоспроможності української економіки.

Вона зауважила, що від самих країн-кандидатів залежить, як швидко вони пройдуть шлях до членства. Фон дер Ляєн навела приклад: Словаччина та Туреччина отримали статус кандидата в 1990 році, при цьому перша набула членства в 2004-му, а друга є такою ж далекою від цього, як і на початку.

Як повідомлялося, 17 червня Європейська Комісія оприлюднила свої висновки за заявками на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії та внесла рекомендацію надати двом першим статус кандидата. Рада ЄС на своєму саміті 23-24 червня має розглянути це питання та винести свій вердикт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-