Україна очікує від Німеччини реалізації обіцянок щодо постачання важкої зброї – Стефанчук

Україна очікує від Німеччини реалізації обіцянок щодо постачання важкої зброї – Стефанчук

Укрінформ
Україна очікує від Федеративної Республіки Німеччини реалізації обіцянок щодо постачання потужного озброєння для оборони від російської федерації.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Апарату Верховної Ради України, про це Голова ВРУ Руслан Стефанчук заявив під час зустрічі з державним міністром закордонних справ ФРН, депутатом Бундестагу Тобіасом Лінднером у межах робочого візиту до Німеччини.

«Основною метою мого візиту є якраз питання, пов'язані з членством України у ЄС. І я хотів би заручитися підтримкою Берліна», — зазначив спікер українського парламенту.

Він нагадав обнадійливі цифри щодо підтримки ФРН членства України в Європейському Союзі — майже 2/3 німців позитивно ставляться до цієї ідеї.

«Ми чітко розуміємо, що статус кандидата — це ще не членство. Але це дуже потрібний етап, який продемонструє всьому світу, що Україна стає на рейки євроінтеграції. Європа разом з Україною. І це дуже важливий посил путіну, що Україну очікують в об'єднаній Європі», — наголосив Стефанчук.

На його думку, партнерство Євросоюзу та України має взаємну вигоду. Голова ВРУ зауважив, що Українська держава може запропонувати ЄС потужну підтримку в частині продовольчої та екологічної безпеки; питання цифровізації та оборони, адже Україна нині має одну з найпотужніших армій Європи, яка готова захищати і вже захищає весь європейський регіон.

Стефанчук наголосив, що позиція Берліна щодо євроінтеграційних намірів України чітка і зрозуміла, тому може стати потужним сигналом для країн, які продовжують вагатися.

Окрім того, спікер українського парламенту висловив вдячність Німеччині за важливі рішення щодо надання озброєння та констатував, що Україна очікує якнайшвидшого їх втілення.

«Ми дуже очікуємо реалізації тих обіцянок, які були щодо надання Україні самохідних артустановок «Гепард», систем типу «Мардер» і «Леопард», боєприпасів до них. Ми б також хотіли зрозуміти строки отримання, тому що кожен день для України, як заявив Президент Зеленський, це близько сотні вбитих і 500 поранених українських воїнів, які боронять Україну і весь цивілізований світ», — резюмував Стефанчук.

Також Голова ВРУ подякував німецьким депутатам за їх позицію щодо санкційного тиску на російську федерацію.

«Прошу продовжувати й далі разом стискати економічний хребет російській воєнній машині. Ми сподіваємося, що Німеччина використає весь потужний потенціал і репутацію всередині країн ЄС для запровадження ще потужніших санкцій проти агресора, з повним ембарго на нафту й газ, відключенням російських і білоруських банків від SWIFT, припиненням торговельних відносин із рф. Це є важливим кроком, щоби вони врешті-решт задумалися, що війна — це дорого й боляче», — підкреслив спікер парламенту України.

Голова ВРУ зазначив, що Українська держава обов’язково переможе, після чого постане питання відбудови. На його думку, участь Німеччини в цьому процесі є визначальною.

«Справедливо, щоби відбудова відбувалася коштом тієї країни, яка зруйнувала в Україні все, що можливо. Тому в Україні вже ухвалені відповідні законодавчі акти про конфіскацію майна країни-агресора», — розповів Стефанчук.

Він звернувся із проханням до німецьких колег розглянути ухвалення аналогічних законів у Бундестазі й підтримати їх в уряді Німеччини, щоб можна було відновити економіку України не тільки за кошти платників податків і країн ЄС, а насамперед за кошти, які будуть конфісковані у росії.

Читайте також: НАТО варто посилити політику стримування рф через війну проти України - Стефанчук

Своєю чергою, державний міністр закордонних справ ФРН Тобіас Лінднер висловив впевненість у перемозі України та запевнив, що Німеччина й надалі надаватиме підтримку, зокрема, в гуманітарних питаннях, постачанні озброєння та посиленні санкційної політики.

«Наші двері завжди відкриті для України… Ми розуміємо, що не можна розчарувати українців, їм треба дати надію й показати, що Україна належить до європейської спільноти. Тому ваш візит є на часі, адже надзвичайно важливо, щоби парламентарії зустрічалися з парламентаріями. Вони можуть здійснювати тиск і можуть підтримувати. Це і є основа демократії», — підкреслив Лінднер.

Як повідомлялося, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук перебуває з робочим візитом у Федеративній Республіці Німеччина.

Фото: rada.gov.ua/

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-