Зеленський вручив державні нагороди Моравецькому й Качинському

Зеленський вручив державні нагороди Моравецькому й Качинському

Фото
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський висловив переконання, що Україна й Польща перейшли на етап міцних та історичних відносин.

Про це глава держави заявив на відкритті українсько-польських міжурядових консультацій, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу ОП.

«Я хочу відзначити пріоритет відносин України та Польщі. Вважаю, що наші відносини з теплих і сусідських через війну Росії проти України перейшли на новий етап – відносин міцних та історичних», – сказав Зеленський.

На знак подяки від імені українського народу Президент відзначив державними нагородами Голову Ради міністрів РП Матеуша Моравецького та віцепрем’єр-міністра Ярослава Качинського за допомогу Україні в захисті незалежності й територіальної цілісності під час російського вторгнення.

Читайте також: Польща буде економічним хабом для України – Моравецький

«З великою повагою Україна ставиться до народу Польщі й до керівництва вашої держави, ми вам вдячні», – підкреслив глава держави.

Пізніше на сайті Президента з'явився відповідний указ №380/2022 від 1 червня.

Як зазначається у документі, Моравецького та Качинського відзначено орденами князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня «за вагомий особистий внесок у зміцнення українсько-польського міждержавного співробітництва, підтримку незалежності та територіальної цілісності України».

Зеленський наголосив на винятковій підтримці України з боку Республіки Польща, яка проявилася в багатьох напрямках, зокрема у безпрецедентній оборонній допомозі, а також підтримці українських громадян, які були змушені виїхати, рятуючись від розв’язаної росією війни.

«Я хочу подякувати народу Польщі за цю близькість, теплоту й людяність до наших громадян», – сказав Президент і наголосив, що держава робитиме все, щоб українці після війни повернулися додому.

Зеленський також висловив сподівання, що Президент Польщі Анджей Дуда та весь польський уряд долучаться до відбудови тих чи інших територій України, які були зруйновані внаслідок російської агресії.

Читайте також: Уряди України і Польщі підписали вісім угод про співпрацю

Водночас він зауважив, що засідання двох урядів у такому форматі відбувається вперше і є історичним для обох країн.

Глава держави подякував Моравецькому за те, що він є справжнім провідником майбутнього членства України у Європейському Союзі.

«Я дуже радий, що у нас велика геополітична армія, яка прийшла на підтримку України і яка бачить Україну на одному рівні серед однакових, рівних партнерів», – зазначив Президент і висловив сподівання на погодження під час сьогоднішніх консультацій важливих двосторонніх документів щодо співпраці України та Польщі.

Після цього за участю Прем’єр-міністра України та Голови Ради міністрів Республіки Польща відбулося спільне засідання урядів двох держав.

На порядку денному були питання правових та соціальних гарантій для громадян Польщі на території України, розвиток західного українського державного кордону та співпраця у здійсненні контролю під час перетину українсько-польського кордону тощо.

Як повідомляв Укрінформ, у середу в Києві відбуваються міжурядові консультації України та Польщі за участі прем'єр-міністрів Дениса Шмигаля та Матеуша Моравецького.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-