Єврокомісія не виключає створення за підтримки військових коридорів для зерна з українських портів

Єврокомісія не виключає створення за підтримки військових коридорів для зерна з українських портів

Укрінформ
Євросоюз зараз допомагає Україні вивезти зерно, яке росія заблокувала в українських портах, на світовий ринок альтернативними шляхами на суходолі, хоча не виключає, що експорт українського зерна морським шляхом все ще є можливим за певних безпекових умов.

Про це сьогодні у Давосі під час дискусійної панелі «Економіка за залізною завісою: сценарії та наслідки» заявив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Уже розпочалися поставка (українського зерна – ред.) через сухопутні коридори, через Польщу, Румунію та їхні порти, ми оцінюємо можливості й інших портів. Але є очевидним, що у короткостроковій перспективі це не може замінити морські шляхи. Є фактом, що зараз росія блокує українські порти, і експорт пшениці є неможливим. Дійсно, є розмови про те, щоб створити певні безпечні коридори, ймовірно, з якоюсь військовою допомогою, яка гарантує безпеку суден, що будуть перетинати Чорне море. Це може бути найшвидший шлях, щоб розблокувати український експорт», - зауважив Домбровскіс.

Відповідаючи на запитання модератора, він зауважив, що у цьому контексті не Україна є джерелом проблеми, а саме росія, яка навмисно провокує світову продовольчу кризу.

«У цьому конфлікті ми маємо розуміти, хто є агресором, а хто є жертвою. Цю проблему створила незаконна та неспровокована агресія росії проти України. Зараз ми взаємодіємо з Україною і намагаємося подолати цю ситуацію…. Якщо вдасться відкрити шляхи для цих українських кораблів з зерном через Чорне море з українських портів – чудово. Але паралельно ми опрацьовуємо транспортні шляхи на суходолі, спрощуємо адміністративні та митні процедури, щоб прискорити проходження українського імпорту до ЄС та до інших країн», - сказав представник Єврокомісії.

Він зауважив, що йдеться саме про те, щоб дозволити українським суднам виходити з українських портів, які мають бути розблоковані.

«Ми також бачимо ще одну тенденцію. росія грабує українське зерно на окупованих українських територіях, вона спалює склади з продовольством в інших регіонах України та руйнує обладнання. Тож ми маємо справу із навмисними діями росії, щоб створити цю глобальну проблему з продовольчою безпекою», - наголосив Домбровскіс.

Він відкинув будь-які припущення, що санкції ЄС, що пов’язані із війною росії проти України, якимось чином обмежують можливості росії для експорту власного зерна.

«Нічого не заважає росії експортувати пшеницю. Росія сама маніпулює з поставками пшениці, щоб досягти якихось поступок, залучаючи на свою сторону у цьому конфлікті, ставить поставки зерна у залежність від цього. Але ці маніпуляції росії не мають нічого спільного з її спроможністю поставляти зерно на ринок. Російські поставки продовольства не є суб’єктом для жодних санкцій, тож нічого не стримує росію, окрім її власних зловмисних намірів», - підкреслив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії.

Він порадив шукати відповідь на питання, чи потрапить російське зерно на світовий ринок цього року, у самої росії.

«Важко робити якісь припущення щодо цього. Ще на початку року було неможливо припускати, що Росія почне повномасштабну війну, а російська армія буде здійснювати звірства та воєнні злочини в Україні», - додав Домбровскіс.

Читайте також: У Британії відхилили ідею «обміняти» послаблення санкцій проти рф на коридор для експорту зерна

Як повідомлялося, 24 лютого поточного року росія розпочала неспровоковану війну проти України, проводить масовані обстріли та бомбардування українських міст та селищ, чинить репресії та звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях України. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

Російські загарбники заблокували українські порти, що не дозволяє Україні вивозити на світовий ринок врожай зерна та провокує глобальну продовольчу кризу. Єврокомісія організувала для України так звані «лінії солідарності» для прискореного транспортування зерна на територію ЄС залізничним та автомобільним транспортом, але наразі транспортних потужностей не вистачає, щоб швидко перевезти більш як 20 мільйонів тонн зерна, що знаходяться в Україні.

Наразі ведуться переговори про можливість розблокування українських портів для вивезення зерна та запобігання продовольчій небезпеці у найбільш вразливих регіонах світу, при цьому однією з опцій є залучення до цієї операції іноземних військових для створення безпечного виходу українських суден з російської морської блокади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-