Україна не буде «зберігати обличчя путіну» і йти на якісь поступки - Зеленський

Україна не буде «зберігати обличчя путіну» і йти на якісь поступки - Зеленський

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський заявляє, що Україна не готова і не буде "зберігати обличчя путіну" і йти на якісь поступки щодо свого суверенітету, аби закінчити війну.

Про це він сказав в інтерв'ю італійському каналу Rai 1, відповідаючи на запитання стосовно заяв президента Франції Еммануеля Макрона, що жодна з сторін після війни не повинна бути принижена і про пошук шляхів виходу із ситуації для росії, передає Укрінформ.

"Ми не повинні шукати вихід для росії. І пан Макрон дуже даремно це робить. Бо поки росія сама не захоче і сама не зрозуміє, що їй це потрібно (припинити війну - ред.), вона не буде нічого шукати, ніякого виходу. Може Еммануель (Макрон - ред.) знає щось більше. Я знаю, що він хотів знайти якісь результати в посередництві, але не знайшов. І не з нашого боку, а з боку рф. А мені пропонувати якісь речі, пов'язані з поступками щодо нашого суверенітету для того, щоб зберегти обличчя президента путіна, це не дуже коректно з боку тих чи інших лідерів. І ми не готові зберігати щось комусь і втрачати за це наші території. Це несправедливо. І це просто втрата часу (такі пропозиції - ред.)", - заявив Зеленський.

Він нагадав, що Гітлер "народився" свого часу також не від того, що Німеччина відчувала себе приниженою або слабкою, чи хотіла відновити економіку і не знаходила виходу.

"Ні. Ні і ще раз ні! Нема будь-яких виправдань нацизму! Їх просто не існує. Їх не існує. Нацизм - це слабкість. Це внутрішня слабкість, бо легше вбити і забрати чуже, аніж думати своєю головою, знаходити, винаходити, розвивати економіку і заробляти", - сказав Президент.

Крім цього, за словами Зеленського, Гітлер розпочав масштабну війну і тому, що йому дозволили це робити, і дозволили це робити Європа та світ. "Стати Гітлеру Гітлером дозволили інші і своє середовище. Гітлеру дали можливість думати про розподіл світу слабкість лідерів Європи і його оточення", - заявив Зеленський.

Він зауважив, що те саме хотіли всі ці роки, з 2014 року, зробити і з росією. "Як знайти їй можливість, як знайти до неї підхід. Хтось шукав підхід, хтось хотів товаришувати. Багато цього всього було. Але росія 24 лютого показала, що всі поступки марні, і вона буде робити своє. І вона це робить. І не треба зараз Еммануелю робити ті чи інші дипломатичні па. Історія цього не пробачає", - наголосив Зеленський.

«Я не думаю, що він (путін) зможе зберегти лице. І, чесно кажучи, я не думаю, що буде майбутнє з цією людиною. Мені здається, нам треба думати, що буде у майбутньому з росією. Я, як Президент України, перш за все думаю про те, що буде у нас, адже це наші сусіди та в будь-якому випадку після нас прийдуть інші президенти, після них – інші», - сказав Зеленський.

Він додав, що будуть змінюватися покоління, бо ніхто нікуди не переїздить, бо у кожної країни є свої землі та є кордони. Глава держави наголосив на тому, що цією війною росія зробила історичну завісу. Відтепер відносини двох держав колись, можливо, будуть відновлювати майбутні покоління.

«Зберегти лице... Йому треба, я вважаю, на сьогодні зберегти його державу. Я не повинен про це думати, це їхня держава та їхнє суспільство, але маю право, бо ви мені поставили питання, тому я відповідаю. Зберегти державу. Вони повинні зберегти те, що було, до речі, побудовано не ними, не цією політичною владою, а було побудовано до цього. Сто, двісті, триста років тому, п’ятсот років тому», - сказав глава держави, відповідаючи на запитання журналіста.

Зеленський додав, що нині через дії путіна весь світ відвертається від розуміння про те, що це за країна, яка у них історія, навіть за кордоном від російськомовних громадян люди відвертаються.

Читайте також: Зеленський готовий говорити з путіним без посередників

«Захищаючи російську мову, як він каже, він ставить хрест на ній. У нас багато людей розмовляло російською та зараз розмовляють, а вже не хочуть. Уявіть собі, люди із цим жили, а зараз не хочуть. Він своїми діями відвертає і від мови, і від їхньої культури, і від їхньої історії. І люди не хочуть цього чути», - сказав Президент України.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об'єкти інфраструктури, житлові райони українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни застосували санкції проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

Президент Франції Еммануель Макрон наполягає на необхідності якнайшвидшого припинення вогню та проведення переговорів між Україною і росією для досягнення миру.

Під час виступу перед журналістами в Європейському парламенті він також заявив, що Франція, як і весь Європейський Союз, підтримує Україну у боротьбі проти російської агресії, проте коли війна закінчиться, жодна із сторін не має бути принижена.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-