Закони воєнного часу: комітет Ради ухвалив рішення щодо посилення покарання за злочини

Закони воєнного часу: комітет Ради ухвалив рішення щодо посилення покарання за злочини

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності ухвалив рішення щодо законопроєктів, які посилюють відповідальність за злочини у воєнний час.

Як передає Укрінформ, про це інформують на сайті парламенту.

Зазначається, що на засіданнях 2 та 3 березня 2022 року правоохоронний комітет розглянув та одноголосно ухвалив рішення щодо низки невідкладних законопроєктів, які належать до його предметів відання.

Переважна більшість цих законопроєктів Верховною Радою були прийняті за основу та в цілому на засіданні 3 березня 2022 року.

Повідомляється, що загалом ці закони посилять відповідальність за скоєння злочинів у воєнний час, забезпечать безперебійне функціонування судової системи, дозволять судам та органам прокуратури належним чином здійснювати документування військових злочинів РФ, що надасть Україні можливість надалі звернутися до міжнародних трибуналів та міжнародних судів.

Зазначається, що законопроєкт (реєстр. 7116) передбачає, що в санкціях статей 111 (державна зрада) та 113 (диверсія) КК України встановлюється максимальне покарання в умовах воєнного стану, а саме у вигляді позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі з обов’язковою конфіскацією всього майна злочинця. Також передбачена заборона на будь-яку амністію до осіб, які скоїли державну зраду та диверсію.

Законопроєкт (реєстр. 7124) посилює покарання за привласнення чужого майна на полі бою або використання трагічних обставин, бойових дій для власної наживи шляхом пограбування людей, в тому числі вбитих або поранених. Зокрема, за вчинення крадіжки, грабежу, розбою, вимагання, або привласнення (розтрати) майна в умовах воєнного стану передбачається покарання від 5 до 15 років позбавлення волі залежно від тяжкості скоєного злочину. Також за вчинення мародерства на полі бою особа буде покарана на строк від 5 до 10 років позбавлення волі.

Ухвалено рішення і щодо проєкту Закону (реєстр. №7118), що удосконалює кримінальне процесуальне законодавство, яке діє в умовах воєнного стану. Так, у разі виникнення об’єктивної неможливості судом здійснювати свої повноваження керівнику відповідної прокуратури надаються деякі повноваження слідчого судді щодо забезпечення проведення досудового розслідування, продовження строків, а також обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на строк до 30 діб по визначених статтях, тісно пов’язаних зі скоєнням військових злочинів.

Законопроєктом (реєстр. 7120) було унормовано порядок видачі та повернення вогнепальної зброї та боєприпасів цивільному населенню для захисту країни у воєнний час та передбачено, що цивільні особи не несуть відповідальності за застосування вогнепальної зброї проти осіб, які здійснюють збройну агресію проти України. Окрім того, надано можливість громадянам України брати участь у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав, застосовуючи власну нагородну зброю, спортивну зброю (пістолети, револьвери, гвинтівки, гладкоствольні рушниці), мисливську нарізну, гладкоствольну чи комбіновану зброю та бойові припаси до неї.

Також парламент підтримав законопроєкти (реєстр. 5143 та реєстр. 5144), якими фактично ввів підстави для юридичної відповідальності та обмежень, для тих громадян України, що здійснюють колабораційну діяльність. Зокрема, законопроєктами встановлюється кримінальна відповідальність за публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України або публічні заклики до співпраці з державою-агресором та її органами. Більш того засуджені особи позбавляються права обіймати державні посади або займатися державною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

У доповнення до цього комплексу заходів Верховна Рада прийняла законопроєкт (реєстр. 5102), основною метою якого є протидія засобами кримінально-правового характеру ворожим інформаційним впливам в умовах триваючої війни Російської федерації з Україною.

Як повідомлялося, 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-