Яким буде «Східне партнерство» без Білорусі - МЗС України зробило заяву

Яким буде «Східне партнерство» без Білорусі - МЗС України зробило заяву

Укрінформ
Україна готова допомогти білоруському громадянському суспільству зберегти доступ до заходів та проєктів «Східного партнерства», а також сприяти подальшому діалогу і контактам білоруського громадянського суспільства з Європейським Союзом.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві МЗС України щодо рішення Білорусі призупинити участь в ініціативі ЄС «Східне партнерство».

«Рішення про призупинення участі в ініціативі ЄС «Східне партнерство» свідчить про неповагу до цінностей демократії, верховенства права та прав людини, на яких засноване «Східне партнерство». Найголовніше, воно суперечить інтересам білоруського народу і його історичній належності до сім’ї європейських народів», - ідеться у заяві.

У зовнішньополітичному відомстві зауважили, що цей односторонній крок жодним чином не позбавляє білоруський народ його права на зближення з Європейським Союзом та співпрацю у рамках «Східного партнерства» на основі європейських цінностей та з метою зміцнення європейської ідеї у нашому регіоні.

Читайте також: Кулеба — про Білорусь: Можна вийти зі «Східного партнерства», але не можна змінити географію

«Водночас поточна ситуація у «Східному партнерстві» напередодні його майбутнього саміту свідчить про нагальну потребу переосмислити стратегічну мету цієї важливої ініціативи ЄС, посилити її геополітичне значення та відкрити європейські перспективи для тих держав-учасниць, які цього прагнуть. Це сприятиме розвитку співпраці усіх держав регіону на основі європейських цінностей, зміцнить їхню стійкість супроти зовнішніх викликів», - заявили у МЗС.

Зазначається, що саме з такою метою Україна, Грузія та Молдова започаткували формат посиленої взаємодії - Асоційоване тріо. Він покликаний, серед іншого, розвинути принцип диференціації у рамках «Східного партнерства», визначити нові далекосяжні цілі інтеграції східних партнерів з ЄС, зміцнити їхню безпеку та стійкість супроти гібридних загроз.

«Асоційоване тріо налаштоване бути в авангарді розвитку «Східного партнерства», аби втілити європейські прагнення його країн-учасниць і забезпечити подальше зближення з ЄС», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 28 червня МЗС Білорусі заявило про призупинення участі в ініціативі Європейського Союзу «Східне партнерство». Підставою такої позиції є «неприйнятність застосування санкцій як інструменту тиску на суверенну та незалежну державу».

Читайте також: Білорусь виходить зі Східного партнерства та відкликає посла в ЄС

Білорусь також починає процедуру припинення дії Угоди про реадмісію з ЄС. Постійного представника Білорусі при ЄС відкликають до Мінська для консультацій.

Європейський Союз висловив жаль з приводу оголошеного режимом Лукашенка рішення про вихід Білорусі із програми «Східного партнерства» і назвав цей крок таким, що суперечить інтересам народу країни та спрямований на її подальшу ізоляцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-