Росія гібридними методами вже фактично анексувала Білорусь – Стефанішина

Росія гібридними методами вже фактично анексувала Білорусь – Стефанішина

Укрінформ
Російська Федерація фактично анексувала Білорусь гібридними методами на кшталт тих, що їх Москва використовувала у 2014 році з українським Кримом.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина у Бухаресті під час безпекового форуму Atlantic-Black Sea Security Forum-2021, організованого Інститутом Аспена в Румунії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми вважаємо, що фактично Білорусь вже анексована Росією шляхом гібридних методів, як це було вчинено з українським Кримом», - сказала урядовець.

Відповідаючи на запитання щодо реакції світу на примусову посадку у Мінську літака компанії Ryanair, Стефанішина зазначила, що такими мілітаристськими гібридними методами Росія фактично взяла Білорусь під контроль.

Урядовець наголосила, що у 2014 році окупація Криму підвищила рейтинги Путіна в Росії, і згідно з опитуванням «Левада-Центру», відтоді вони не зросли.

Тому, за словами віцепрем’єр-міністера, «взяття Білорусі під контроль однозначно підвищить його (Путіна – ред.) рейтинги».

Читайте також: Російсько-білоруські навчання: Данілов обговорив загострення з радником президента Литви

На думку Стефанішиної, щонайменше до осінніх виборів у російську Держдуму можливі подібні випадки порушення міжнародних правил та стандартів, як посадка літака в Мінську, які президент РФ використовуватиме для підвищення свого рейтингу.

«Нам не слід відокремлювати цей випадок від контексту, адже він був порушенням міжнародних правил, правил авіаційної безпеки, що фактично є непорушними… Це лише засвідчує, що Росія та її сателіти не зважають на жодні правила, які діють за межами кордонів РФ», - заявила вона.

Як повідомлялося, 23 травня білоруська влада примусово посадила літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, під приводом імовірності скоєння теракту на борту. Після посадки літака були заарештовані активіст та опозиційний журналіст, у минулому головний редактор Телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич та його супутниця Софія Сапега.

У ЄС та США засудили примусову посадку у Мінську лайнера Ryanair та вимагають звільнити Протасевича.

Водночас ряд світових політиків закликав разом із введенням санкцій проти Білорусі посилити санкції проти Росії через її потенційну причетність до захоплення літака Ryanair.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-