Франція може вивести «нормандську четвірку» з глухого кута - Кулеба

Франція може вивести «нормандську четвірку» з глухого кута - Кулеба

Укрінформ
Франція може вивести "нормандську четвірку" з глухого кута. 

Про це йдеться в авторській колонці міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби для Le Figaro.

"Французький президент має достатньо лідерських якостей та політичної ваги, аби дати новий поштовх для відновлення мирного процесу, переконати російського президента сісти за стіл переговорів у нормандському форматі та спробувати врешті знайти шлях до справедливого і тривкого миру. Нині слушний час для того, щоб поновити ці зусилля", - наголошує Кулеба.

Читайте також: Кравчук не вірить, що саміт «Норманді» відбудеться у квітні

Він нагадав, що війна на сході України тягнеться вже понад сім років. Завдяки прагненню України до миру та за ефективного сприяння Франції та Німеччини вдалося досягти певних конструктивних зрушень: звільнення полонених, певні гуманітарні покращення, зокрема відновлення мосту у Станиці Луганській, розведення сил у деяких районах та посилення режиму припинення вогню минулого року. На жаль, незважаючи на грандіозні дипломатичні зусилля України, Франції та Німеччини для досягнення миру, жодного сталого вирішення так і не було досягнуто.

На останньому саміті "нормандської четвірки" в грудні 2019 року в Парижі президент Франції Еммануель Макрон назвав цю війну "відкритою раною в центрі європейського континенту" і підкреслив, що стабільність та відновлення архітектури безпеки в Європі можливі лише за умови завершення війни на сході України.

Читайте також: США уважно спостерігають за діями Росії на сході України - Держдеп

"Більш-менш зрозуміло, як ця війна має завершитися. Справжнє питання – коли це відбудеться. Волі української сторони не бракує, достатньо її і в наших французьких та німецьких партнерів, як посередників у мирному врегулюванні. Але з російської сторони є явне небажання діяти", - зазначає український очільник зовнішньополітичного відомства.

Замість того, щоб покласти край цій жахливій війні, каже Кулеба, Володимир Путін продовжує дотримуватися стратегії "почекаємо і подивимося". Його розрахунок цілком очевидний: чекати, доки не з’явиться новий президент Франції, новий президент України, новий канцлер Німеччини чи новий президент США.

Читайте також: Росія має конструктивно співпрацювати у «Норманді» і «Мінську» – МЗС Франції

"Він просто вичікує, аби знайти слабке місце і вирішити конфлікт мовою ультиматумів, а не компромісів. Водночас попередні сім років засвідчили: ця стратегія безуспішна. За цей час обрано нового президента Франції, нового президента України, двох нових американських президентів, і після завершення мандату Ангели Меркель, Володимир Путін залишиться останнім засновником нормандського формату. А ситуація досі у глухому куті, шкодить Україні та Європі, і не несе нічого доброго, власне, самій Росії", - вважає Кулеба.

Тому нині, на його думку, слушний час спробувати дати новий поштовх мирному процесу. Як і у 2019 році, Франція може знову взяти на себе провідну роль для перезавантаження нормандського формату.

Читайте також: Франція відкидає звинувачення РФ у блокуванні Україною «Норманді» – посол

Як повідомлялося, безпекова ситуація продовжує погіршуватися. Цифри говорять самі за себе. За п’ять місяців від 27 липня 2020 року, коли був введений посилений режим припинення вогню, до кінця 2020 року 4 українських військовослужбовці загинули внаслідок бойових дій, 21 був поранений. Вже у перші два місяці 2021 року було вбито 14 українських військовослужбовців і 35 поранено. Один місцевий мешканець трагічно загинув під час обстрілів. Явне зростання кількості обстрілів демонструє, що посилений режим припинення вогню майже зруйнований.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-