Венеційська комісія підтримує залучення міжнародних фахівців до відбору суддів КСУ – експерт

Венеційська комісія підтримує залучення міжнародних фахівців до відбору суддів КСУ – експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Венеційська комісія у своїх висновках про конституційну процедуру особливо вказала на необхідність допуску міжнародних експертів до процесу призначення суддів Конституційного Суду України.

Про це у коментарі власному кореспонденту Укрінформу сказав експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

«У висновках порушується питання про необхідність врегулювання процедури призначення суддів Конституційного Суду за участі міжнародних експертів. Йдеться про їхню участь в оцінці критеріїв професійності, моральних якостей, рівня компетентності кандидатів», - сказав Бондаренко про оприлюднені 22 березня висновки Венеційської комісії щодо законопроєкту № 4533 «Про конституційну процедуру».

Експерт висловив думку, що участь міжнародних фахівців у відборі суддів до КСУ є можливою, але ключове питання залишається у визначенні ролі й повноважень цих експертів. «Якщо ця роль матиме критичний вплив на відбір кандидатів на призначення суддями КС, то це з високою долею ймовірності може вважатися невідповідним Конституції України. Якщо йтиметься про консультативну участь у цьому процесі, то в цілому це може мати місце», - вважає експерт.

При цьому Бондаренко зазначив, що висновки комісії на цей законопроєкт є здебільшого позитивними, але містять деякі застереження і зауваження.

Експерт також акцентував увагу на позиції Венеційської комісії з питання можливості призначення суддею КСУ чинного народного депутата. «Законопроєкт про конституційну процедуру пропонує дати можливість народним депутатам висувати свої кандидатури на посади суддів КС. Але станом на сьогодні це не відповідає вимогам закону про Конституційний Суд. Венеційська комісія загалом говорить, що це питання не варто розглядати у законі про конституційну процедуру. Воно може розглядатися у ширшому вимірі законодавства з цього питання», - додав Бондаренко.

Читайте також: Венеційська комісія продовжує надавати допомогу Україні у реформі КСУ – Букіккіо

Як повідомляв Укрінформ, 22 березня Венеційська комісія оприлюднила висновки щодо законопроєкту № 4533 «Про конституційну процедуру».

У документі вітаються та позитивно оцінюються положення законопроєкту про конституційну процедуру, що повинно забезпечити подальший прогрес у процесі реформування Конституційного Суду та відновлення довіри до конституційного судочинства в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-