Венеційська комісія продовжує надавати допомогу Україні у реформі КСУ – Букіккіо

Венеційська комісія продовжує надавати допомогу Україні у реформі КСУ – Букіккіо

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський ухвалив правильне рішення, відкликавши свій законопроєкт про відновлення довіри до конституційного судочинства. Венеційська комісія продовжує надавати допомогу Україні у цій сфері.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив 3 березня голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо на всеукраїнському форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя».

«Я би хотів щиро привітати і подякувати президенту Зеленському за те, що він звернувся до нас по дві думки (про відновлення довіри до КСУ – ред.), а також відкликав законопроєкт 4288, що був спрямований на звільнення усіх суддів Конституційного суду», - заявив Букіккіо.

Він повідомив, що нині Венеційська комісія готує ще один висновок щодо законопроєкту про конституційні процедури. Цей документ експерти з конституційного права Ради Європи затвердять і оприлюднять у березні.

Окрім того, Букіккіо зазначив, що для боротьби з корупцією в Україні необхідна політична воля.

«З приводу реформи судочинства. Венеційська комісія працювала у цій сфері з багатьох питань упродовж останніх 25 років. І хоча наші пропозиції не завжди бралися до уваги – наші зусилля залишаються сталими… За усіма реформами потрібна політична воля, а також компетентні люди, обрані на засадах своїх заслуг», - заявив Букіккіо.

Він наголосив на важливості в досягненні успіху у боротьбі з корупцією, утвердженні верховенства права та незалежності судів.

«Поки корупція залишається поширеною, українці не можуть бути захищеними верховенством права. Також неможливо досягти довіри інвесторів», - переконаний Букіккіо.

Читайте також: Україна має гарний шанс здійснити комплексну судову реформу - посол ЄС

Як повідомляв Укрінформ, у лютому 2020 року Президент Володимир Зеленський заявив, що солідарний з позицією Венеційської комісії щодо необхідності реформування Конституційного Суду України. Також він висловив вдячність вдячний за чітку рекомендацію щодо зобов'язання державних службовців, включно із суддями, зокрема й Конституційного Суду, подавати фінансові декларації, а також щодо необхідності мати ефективний механізм їхньої перевірки та передбачити в законі відповідні санкції для тих, хто свідомо подає неправдиві дані.

Зеленський запевнив, що позиції комісії врахують при підготовці судової реформи.

У висновках Венеційської комісії за терміновим запитом президента України щодо оцінки конституційної ситуації, яка виникла після рішення КСУ від 27 жовтня 2020 року йдеться, що Конституцій суд України потребує реформування та деполітизації.

Зокрема, члени комісії вважають, що український парламент повинен обмежити проблематику подань до КСУ конкретними питаннями; зобов’язати КСУ вказувати конкретні причини для кожного законодавчого положення, які він вважає неконституційними; притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності має бути врегульовано у законі про КСУ; необхідно детально визначити термін «конфлікт інтересів»; має бути зменшений кворум для ухвалення рішень у справах, в яких кворум є недостатнім через самовідвід суддів; парламент повинен ухвалювати законодавство, деталізуючи його наслідки для суддів КСУ; необхідно створити орган для перевірки кандидатів на обрання суддями КСУ.

27 жовтня 2020 року Конституційний суд за поданням групи народних депутатів визнав неконституційними низку положень антикорупційного законодавства та позбавив Національне агентство з питань запобігання корупції повноважень.

27 січня Президент Володимир Зеленський відкликав із Верховної Ради законопроєкт № 4288 «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-