Зеленський привітав Литву з Днем відновлення незалежності

Зеленський привітав Литву з Днем відновлення незалежності

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський привітав Литву з 31-ю річницею відновлення незалежності.

Як повідомляє Укрінформ, про це він написав у Твітері.

«Те, що справжнє, завжди перемагає. 31 рік тому Литва підтвердила свій європейський напрямок розвитку та обрала такі цінності, як людська гідність і свобода. Гітанас Науседа, вітаю Вас із Днем відновлення незалежності Литви!» - зазначив Президент.

Також Литву з Днем відновлення незалежності привітав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. 

Читайте також: Зеленський планує цього року відвідати Вільнюс - ОП

У своєму Твіттері Шмигаль позначив свого колегу - прем'єр-міністра Литви Інґріду Шимоніте і висловив своє переконання у подальшому успішному розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литвою.

«Щирі вітання @IngridaSimonyte з нагоди Дня відновлення незалежності Литви! Переконаний у подальшому успішному розвитку відносин стратегічного партнерства між Україною та Литвою в інтересах наших країн», - написав Шмигаль.

11 березня в Литві відзначається День відновлення незалежності. Цього дня у 1990 році Верховна Рада Литовської Республіки прийняла Акт про відновлення незалежної Литовської держави та виходу її зі складу СРСР. Таким чином, Литва стала першою із радянських республік, яка проголосила свою незалежність. Щоб змусити Литву відмовитись від виходу з СРСР, у січні 1991 року у Вільнюс були введені радянські танки і війська спеціального призначення. 11-13 січня сталася кривава спроба державного перевороту - під час штурму вільнюського телецентру частинами радянської армії було вбито 14 його захисників. Лише у вересні 1991 року, після невдалого серпневого путчу у Москві, СРСР погодився визнати незалежність Литви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-