У ТКГ можуть створити «екологічну» робочу групу з міжнародними експертами

У ТКГ можуть створити «екологічну» робочу групу з міжнародними експертами

Укрінформ
Сторони Тристоронньої контактної групи попередньо домовилися про створення робочої групи з моніторингу екологічної ситуації на Донбасі за участю міжнародних експертів та представників ТКГ з економічної підгрупи.

Про це повідомляє українська делегація в ТКГ в Телеграм-каналі, передає Укрінформ.

«Сторонам вдалося попередньо домовитися про створення робочої групи з моніторингу екологічної ситуації в районі конфлікту, до якої мають увійти міжнародні експерти та профільні представники ТКГ (з економічної підгрупи)», - ідеться в повідомленні.

Крім того, українська сторона продовжує наполягати на необхідності досягти домовленості в рамках ТКГ щодо направлення інспекторів МАГАТЕ на тимчасово окуповані території.

Читайте також: Кравчук у ТКГ заявив про загрозу однобічного виходу російської сторони з режиму «тиші»

У делегації поінформували, що Кравчук розпочав засідання з протесту проти оприлюдненого Інтернет-ресурсом «народної міліції ДНР» повідомлення про «...отримання дозволу на ведення попереджувального вогню для придушення вогневих точок противника» та фактів порушення режиму припинення вогню з боку російської сторони.

Позиція очільника української делегації полягає в тому, що “ми розцінюємо цю заяву та такі дії як загрозу одностороннього виходу російської сторони з режиму припинення вогню та загрозу зриву виконання Мінських домовленостей”.

Читайте також: Кравчук — про загострення на Донбасі: Росія відчула, що тиск на неї посилюється

Кравчук ще раз нагадав, що будь-які консультації в рамках ТКГ мають сенс, якщо нестимуть дієвий практичний результат та відбуватимуться у суворій відповідності до ухвалених раніше угод.

Зазначається, що “твердою позицією” української делегації є те, що основою врегулювання є чітке виконання спільних рішень, ухвалених у рамках роботи нормандського формату, Мінського майданчика і ТКГ.

Українська делегація продовжує зосереджувати зусилля на реалізації таких заходів:

  • збереження режиму припинення вогню;
  • безперешкодний доступ МКЧХ та інших міжнародних гуманітарних організацій до утримуваних осіб;
  • звільнення утримуваних осіб;
  • розблокування російською стороною роботи КПВВ;
  • забезпечення вільного та безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї території України;
  • допуск представників МАГАТЕ на окуповані території для забезпечення проведення інспекції ядерних об’єктів на тимчасово окупованих територіях.

Наступне засідання ТКГ заплановане на 17 березня.

Читайте також: Зеленський закликає ЄС далі тиснути на Росію через її постійні провокації на Донбасі

Як повідомляв Укрінформ, у середу в режимі відеоконференції відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи на рівні глав делегацій.

11 лютого на засіданні Ради безпеки ООН експрезидент, голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, російські ставленики на тимчасово окупованій території Донбасу, а також безпосередньо Москва уникають вкрай необхідних заходів із запобігання радіоактивному забрудненню на сході України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-