Ткаченко: Закон про підтримку креативних індустрій та туризму запрацював

Ткаченко: Закон про підтримку креативних індустрій та туризму запрацював

Укрінформ
В Україні запрацював закон про підтримку культури, креативних індустрій та туризму, який допоможе цим галузям відновитися після карантинної кризи.

Про це написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Facebook.

"Закон №3377 запрацював. На нього чекали усі представники сфери культури, креативних індустрій, туризму. Закон дає нам інструменти і можливості допомогти їм пережити й відновитися після карантинної кризи", - наголосив Ткаченко.

Він зазначав, що, зокрема, завдяки закону в Україні запрацює грантова система державної допомоги для інституційної та індивідуальної підтримки.

"Гранти на підтримку видаватимуться через Український культурний фонд, Держкіно, Інститут книги тощо. Фінансування Кабмін виділив. В міністерстві ми уже завершуємо розробку положень для застосування грантів", - зауважив Ткаченко.

Він додав, що у законі також передбачено підтримку кінематографії завдяки субсидії на розвиток кінопроєктів.

"Для національних ігрових, анімаційних, документальних фільмів, фільмів для дитячої аудиторії, фільмів художньої та культурної значущості, телевізійних фільмів, серіалів і фільмів-дебютів вона може складати до 100% від загальної вартості", - пояснив Ткаченко.

Крім того, за словами міністра, встановлюється спрощена процедура отримання державної допомоги тим, хто зазнав втрат через обмеження або заборону діяльності в умовах карантину.

"Передбачено зменшення плати за оренду майна на вимогу закладу культури, який його винаймає й не міг використовувати під час карантину", - зауважив очільник МКІП.

Він наголосив, що також призупинено дію статті, яка вимагала резервування не менше 12% на промозаходи та фестивалі, і таким чином Рада з держпідтримки зможе перерозподілити кошти на пряму підтримку кінопроєктів.

"Не буде більше "скоромовок" у рекламі на радіо. Скасовано вимоги, які раніше вимагались від рекламодавця і проговорювались в роликах в пришвидшеному темпі", - зазначив Ткаченко.

Також міністр повідомив, що розблоковано проведення акредитації організацій колективного управління, що дає можливість завершити перший етап формування ринку роялті в Україні, а також скасовано встановлені державою тимчасові тарифи на ринку роялті.

Ткаченко додав, що Україна рухається до того, щоб зникнути з переліку країн-піратів.

Читайте також: Ткаченко доповів Зеленському про дорожню карту для сфери туризму

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 13 липня підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)". Цей закон Верховна Рада ухвалила в другому читанні 16 червня. Його підтримали 343 народні депутати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-