КСУ взявся за закон про скасування депутатської недоторканності

КСУ взявся за закон про скасування депутатської недоторканності

Укрінформ
Велика палата Конституційного суду розпочала розгляд подання 50 народних депутатів щодо конституційності закону, яким скасовано депутатську недоторканність.

У ході засідання суду в середу, 29 квітня, суддя-доповідач у цій справі Віктор Кривенко зачитав матеріали подання, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Народні депутати вважають закон неконституційним, оскільки його прийняття Верховною Радою відбулося з порушенням конституційної процедури розгляду та ухвалення. А парламент, ухвалюючи закон, порушив принцип верховенства права та діяв не у спосіб, передбачений Конституцією України", - зазначив він.

"Автори подання вважають, що чергові сесії Верховної Ради починаються першого вівторка лютого і першого вівторка вересня кожного року, тобто перша сесія Верховної Ради 9 скликання, яка проводилася 29 серпня 2019 року, не може вважатися черговою. Як зазначають нардепи, тому Верховна Рада, прийнявши законопроект №7203 від 30 серпня 2019 року як закон на першому засідання другої сесії ВР 9 скликання, через три дні після його попереднього схвалення на першому засіданні новообраної ВР, порушила вимоги ст 159 Конституції", - зачитав Кривенко.

Читайте також: КСУ ухвалив рішення щодо вихідної допомоги суддям

Він додав, що для об'єктивного розгляду цієї справи у КС надіслав запити до Президента, Голови Верховної Ради, уряду і Мін'юсту з проханням висловити свою позицію з приводу порушених у подання питань.

Після цього голова КС Олександр Тупицький оголосив, що суд переходить до закритої частини розгляду справи для ухвалення рішення.

Як повідомлялося, 31 січня цього року до КС надійшло подання 50 народних депутатів щодо конституційності закону "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканості народних депутатів України) " від 3 вересня 2019 року № 27–IX", яким було внесено зміни до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності.

Авторами подання здебільшого є депутати від партії "Опозиційна платформа - за життя".

У поданні зазначається, що оспорюваний закон є "неконституційним, оскільки Верховна Рада ухвалила його з порушеннями встановленої процедури розгляду".

Читайте також: КСУ оприлюднив рішення щодо судової реформи Зеленського

Парламент 29 серпня 2019 року на першій сесії ВР IX скликання попередньо схвалив законопроєкт про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України). Після проведення одного засідання цю сесію закрили.

Через кілька днів, 3 вересня 2019 року, парламент на наступній сесії ухвалив у другому читанні зміни до статті 80 Конституції щодо недоторканності народних депутатів. За відповідний закон проголосували 373 народні депутати при мінімально необхідних 300.

Закон набув чинності 1 січня 2020 року. Документ скасовує положення, за якими народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність та неможливість без згоди ВР бути притягненими до кримінальної відповідальності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-