Пристайко вважає малоймовірною зустріч Зеленського і Путіна в Казахстані

Пристайко вважає малоймовірною зустріч Зеленського і Путіна в Казахстані

Укрінформ
Колишній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв справді пропонував допомогу Президенту України Володимиру Зеленському в організації перемовин з російським лідером Володимиром Путіним, але це була пропозиція без конкретики.

Про це міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив ВВС.

Він пояснив, що сам був на зустрічі Назарбаєва із Зеленським у Японії, де це якраз обговорювалося.

Мова йшла про загальну пропозицію колишнього лідера Казахстану допомогти організувати таку зустріч.

"Президент (Зеленський) сказав те, що він каже і Меркель, і Макрону, що "безумовно, мені треба зустрічатися з Путіним, тому що ми не можемо без зустрічі зсунути процес з місця". Про те, що давайте ми замість чогось зробимо цю зустріч - такої розмови не було", - сказав міністр.

За його твердженням, пропозиція Назарбаєва мала суто дипломатичний характер.

"Якщо треба допомога - я готовий допомогти. Відповідь Зеленського була: "Дякую, нам потрібна будь-яка допомога, давайте зустрічатися", - пояснив Пристайко.

Міністр нагадав, що раніше Казахстан вже пропонував замість Мінська проводити переговори щодо врегулювання ситуації на Донбасі у себе. Але з логістичної точки зору це складніше, ніж Мінськ - "треба ще п'ять годин летіти".

Читайте також: У Путіна прокоментували пропозицію зустрітися із Зеленським у Казахстані

"Ніхто нікого не хоче ображати, але ми задоволені тим, що ми маємо, - переговорну позицію в Мінську. Вона зручна для всіх. Я не думаю, що зустріч може бути в Астані (зараз - Нур-Султан - ред). Скоріше за все, або в Берліні, або в Парижі", - сказав міністр.

Відповідаючи на запитання, чи реальна зустріч Зеленського та Путіна тет-а-тет поза нормандським форматом, керівник МЗС сказав: "Я так само, як і ви, сьогодні зранку це почув, що така зустріч можлива".

За його словами, для обговорення має бути підтвердження від російської сторони.

"Тоді ми будемо ухвалювати рішення. Але ми залишаємося в нормандському форматі. Ми не просто поважаємо те, що було зроблено, але й, давайте не забувати, Франція та Німеччина є тими силами, які дозволяють нам вести переговори з трошки іншої позиції, ніж коли ми говоримо тет-а-тет", - підсумував він.

Як повідомлялося, у вівторок Назарбаєв запропонував президентам Росії та України зустрітися в Казахстані. "Я вважаю, що потрібна окрема особиста зустріч президентів", - сказав він на політичному форумі "Астана клуб". За його словами, згоду Зеленського на зустріч він уже отримав і повідомив про це президенту Росії.

Президенти України та Росії зустрічаються на нормандських зустрічах, де разом з лідерами Німеччини та Франції намагаються врегулювати конфлікт на Донбасі. Останні такі переговори відбулися в жовтні 2016 року у Берліні. Після цього організувати "нормандську зустріч" так і не вдалося.

Нова українська влада намагається організувати "нормандську зустріч", однак Росія її відтерміновує, посилаючись на нібито відсутність реальних підстав для її проведення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-