Рада ухвалила закон про перезавантаження НАЗК

Рада ухвалила закон про перезавантаження НАЗК

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в другому читанні президентський закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції".

Ухвалення закону підтримали 237 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається, у пояснювальній записці, закон пропонує змінити форму врядування Національного агентства з питань запобігання корупції з колегіальної на одноосібну. Планується, що голову НАЗК призначатиме на посаду Кабінет міністрів відповідно до подання конкурсної комісії за результатами відкритого конкурсного відбору.

З дня набуття чинності закону, повноваження членів, керівника апарату, заступників керівника апарату НАЗК припиняються достроково.

Закон пропонує також змінити порядок формування та склад конкурсної комісії з відбору голови НАЗК, забезпечивши участь представників міжнародних організацій у роботі конкурсної комісії.

Гарантії незалежності голови НАЗК передбачено забезпечити, зокрема, шляхом визначення вичерпного переліку підстав для дострокового припинення його повноважень, які не передбачають можливості політично мотивованого звільнення. Водночас повноваження голови Нацагентства може бути припинено достроково у разі наявності висновку комісії з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК про неефективність такої діяльності.

У законі пропонується усунути законодавчі прогалини для забезпечення належного доступу НАЗК до реєстрів та баз даних, адміністратором (держателем) яких є державні органи. Документ також встановлює, що НАЗК має право отримувати інформацію з відкритих баз даних, реєстрів іноземних держав, у тому числі після внесення плати за отримання відповідної інформації, якщо така плата вимагається для доступу до інформації.

Читайте також: Ринок землі й відмивання доходів - Рада внесла до порядку денного ще 38 питань

Серед іншого планується обмежити максимальний розмір премій, що можуть бути виплачені керівництву Національного агентства.

Крім того, закон передбачає зміну порядку формування та розширення повноважень Громадської ради при НАЗК.

У законі також передбачені зміни до закону “Про політичні партії” - передбачено виділяти щорічно на державне фінансування партій 0,01 (нині цей коефіцієнт становить 0,02) розміру мінімальної заробітної плати, встановленого на 1 січня року, що передує року виділення коштів державного бюджету, помноженого на загальну кількість виборців, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на останніх чергових або позачергових виборах народних депутатів України.

Передбачається, що держфінансування отримуватимуть партії, якщо на останніх чергових або позачергових парламентських виборах отримали не менше 5 % (наразі — 2 %) голосів виборців від загальної кількості голосів виборців.

Закон також визначає суб’єктами, на яких поширюється дія закону "Про запобігання корупції", осіб, що призначаються на посади і звільняються з посад в Офісі Президента і Президентом України, осіб, що займають визначені законом “Про державну службу" посади патронатної служби, помічників суддів.

Закон також передбачає зміни, що виключають з кола суб’єктів декларування представників громадськості та інших осіб, які не здійснюють функції держави або місцевого самоврядування.

До того ж, законом пропонується зобов'язати подавати декларації кандидатів на позачергових, а не тільки чергових, виборах народних депутатів.

Як повідомляв Укрінформ, 30 вересня Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики рекомендував ухвалити в другому читанні та в цілому законопроєкт №1029 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції".

Верховна Рада 11 вересня ухвалила законопроєкт №1029 у першому читанні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-