Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Українська оборонка: корупція vs конкуренція

Українська оборонка: корупція vs конкуренція

Блоги
Укрінформ
Чому в матеріалі Bihus.Info розглядається саме контракт щодо казахських АН-26, для ремонту яких була потрібна поставка висотомірів з Росії?

Журналістські розслідування грають важливу роль у формуванні здорового суспільства. Вони стають важливим чинником творення ефективних державних інститутів і нормальної моделі відносин держави з приватним сектором. Проте вони у жодному разі не повинні ставати інструментом внутрішньої політичної боротьби. А тим більше, небезпечно дозволяти ворожій державі маніпулювати такими «розслідуваннями», які завдають шкоди Україні і сприяють дестабілізації ситуації.

Критичний погляд на матеріали Bihus.Info про діяльність ДК «Укрспецекспорт» з виконання контракту на ремонт літаків АН-26 для потреб Казахстану дає підстави стверджувати про цілеспрямований удар по сфері експорту української продукції та послуг військового і спеціального призначення. Це саме той випадок, коли журналістське розслідування є інформаційною зброєю, використаною іноземною державою проти нас. Умисно це зроблено або ні не має значення, оскільки негативний ефект створений. Наведений нижче аналіз допоможе усвідомити, хто і навіщо завдавав цього удару проти українських спецекспортерів.

Інформація Bihus.Info голосно «кричить» про корупційну складову казахстанського контракту. Дійсно, проблема корупції в Україні стоїть надзвичайно гостро. Наш рейтинг в Індексі сприйняття цього руйнівного явища (аж 120-е місце) не дає нам жодної можливості стверджувати щось інше.

Справді, з корупцією потрібно боротися в усіх галузях і, зокрема, в сфері спеціального експорту-імпорту. Але постає просте питання: чому у матеріалі Bihus.Info розглядається саме контракт щодо казахських АН-26, для ремонту яких була потрібна поставка висотомірів з Росії?

З часу створення у жовтні 1996 року Укрспецекспорт (УСЕ) налагодила взаємодію із понад 90 країнами. Компанія супроводжує сотні контрактів на мільйони доларів. Однак журналісти Bihus.Info взяли у «корупційну розробку» саме названий казахський контракт. Чому і кому це вигідно? Росіянам і нікому більше. Про родинні зв’язки команди Bihus.Info з Росією вже сказано, тож поговоримо про речі матеріальні.

Всі роки Україна протистоїть жорсткій конкуренції з боку Росії в Казахстані. Українська продукція і послуги найбільше заважають Москві монополізувати казахський ринок озброєння і спеціальних послуг. Наприклад, саме українці навчили казахів ремонтувати наявні на озброєнні казахських збройних сил танки Т-72 і поставили для цього необхідне обладнання. Це стало головною перешкодою для росіян, які всіляко схиляли Казахстан до придбання свого Т-90. Україна ремонтувала для Астани іншу радянську техніку, зокрема, дивізійні самохідні гаубиці 2С3 «Акація». Протистояння російській агресії на Сході України ще більше розширило можливості українського ОПК по модернізації і ремонту радянського військового спадку, не кажучи вже про розроблені українською оборонкою нові зразки озброєння і військової техніки.

Окремим важливим елементом казахського ринку залишається авіація. Українські підприємства як розробники мають ексклюзивне право на сервісні роботи з ремонту, подовження строку експлуатації, модернізації і сертифікації літаків родини АН. Практика свідчить, що відмова від сертифікованого обслуговування з боку України неминуче призводить до збільшення вірогідності авіаційних пригод. Поряд із оптимальним показником ціна/якість це – один із найбільш переконливих аргументів української сторони під час переговорів. Натомість росіяни наполегливо просувають тезу, що українці неспроможні у галузі ВТС, а якщо щось і можуть, то тільки у кооперації з Росією (російськими компонентами, агрегатами і т.д.).

Журналісти Bihus.Info, можливо, не здогадуються, що упродовж 2020-2021 рр. Казахстан планує провести ремонт чергової партії літаків АН-26. І сьогодні казахська сторона вже спрямувала запити Україні щодо опублікованих матеріалів. І не потрібно бути провидцем, щоб зрозуміти, наскільки слабшою стала позиція Укрспецекспорту на переговорах з Астаною. Натомість росіяни отримали підтвердження своїм тезам і форсовано намагатимуться перехопити або, щонайменше, заблокувати контракт. Певно, що тільки у дурного лишаються сумніви про можливість легко повторити поставки російських висотомірів в Україну, яка втратить мільйони доларів у разі неотримання або зриву потенційних домовленостей по ремонту літаків для Казахстану. Опубліковані журналістами суми можливих зловживань по казахському контракту мізерні у порівнянні з ймовірною втратою мільйонів на ринку Казахстану.

Ми не торкаємося можливих втрат з інших контрактних зобов’язань, умисно концентруючись тільки на казахському ринку. Але Росія однозначно використовуватиме цей «кейс» всюди у світі, де Україна становить їй конкуренцію у модернізації і ремонті. У цьому контексті можу лише сказати, що час вже засвоїти урок і не повторювати помилок минулого. Поставку «Кольчуг» в Ірак так ніхто і не підтвердив. А Київ не отримав навіть вибачень за шквал критики, міжнародну ізоляцію і мільйонні збитки за втрату ринків озброєння. «Кольчужний скандал» надто дорого коштував Україні. На відновлення іміджу і довіри нам знадобилися роки.

З приводу підвищення ціни на необхідні для ремонту російські висотоміри, то в світі чимало прикладів, коли країни через неможливість прямих поставок робили їх через треті країни. При цьому ціна значно зростала. ЗМІ згадали багато подібних історичних випадків. Від себе додам, що така практика широко використовується і зараз. Наприклад, неодноразово спливала інформація, що аравійські монархії, не маючи навіть дипломатичних відносин з Ізраїлем, купляють окремі зразки ізраїльського озброєння, поставляючи їх через низку посередників. Звісно, при цьому вартість збільшується у рази, однак національна безпека та імідж дорожчі.

Росія здійснила інформаційну атаку проти ДК «Укрспецекспорт», використовуючи свій улюблений рефлексивний підхід. Росіяни прекрасно знають, наскільки різко негативною може бути реакція українців на корупцію в оборонній сфері. При цьому головною метою Москва ставить витіснення України зі світових ринків зброї, і аж ніяк не боротьбу з корупціонерами.

Це американський підхід базується на зміні ставлення до певного об’єкта (корупції), а британський – на зміні поведінки. Росіяни тільки викликають реакцію і користаються її результатами заради власних інтересів. На жаль, інструментами Росії стають «українські журналістські розслідування». Нам же, українцям, потрібно розуміти, що боротися з корупцією потрібно, але не за рахунок власних ринків, бо життя української оборонки, а отже і обороноздатність України практично повністю залежить від експорту.

Віталій Федянін

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-