Путін проігнорував запит на телефонну розмову  щодо нападу на українські кораблі - Порошенко

Путін проігнорував запит на телефонну розмову щодо нападу на українські кораблі - Порошенко

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко заявив, що президент Росії Володимир Путін проігнорував його запит на телефонну розмову  щодо нападу на українські кораблі  в Азовському морі.

Про це Порошенко сказав в інтерв'ю французькому телеканалу  France 24, повідомляється на сайті Глави держави.

Зокрема, Порошенко наголосив, що коли стався напад на українські кораблі в Керченській протоці, він негайно доручив зв'язатися з президентом Росії Путіним. 

«На жаль, досі Путін не відповів на мій запит на пряму телефонну розмову у будь-якому форматі - в двосторонньому, в нормандському, за участі американських партнерів тощо», - розповів Порошенко. 

За його словами, російська сторона відмовляється від прямих телефонних переговорів.

Глава держави зазначив, що  на днях він зустрічався з родиною одного із захоплених моряків: «Вони (моряки – ред.) не злочинці, як хоче показати Путін. Вони військовополонені і під юрисдикцією Женевської конвенції».

Президент наголосив, що РФ брутально порушила міжнародне право не лише атакою на українських військових, але й закриттям Керченської протоки, намагаючись заблокувати все Азовське море, що де-факто є спробою окупації Азова. 

«Нагальна вимога всього світу – негайно звільніть українських моряків і кораблі», - зазначив Президент.

Глава держави підкреслив, що РФ обстріляла і захопила українські кораблі та моряків у нейтральних водах Чорного моря. 

На уточнююче запитання, які наміри має президент РФ Путін, Петро Порошенко зазначив: «Напевно, я не та людина, яка може коментувати абсолютно непередбачувані дії пана Путіна. Який намір РФ, коли вони нелегально анексували Крим? Який намір Путіна, коли російські сили дали наказ атакували літак МН17 і потім намагалися знайти якісь безглузді версії для пояснення російської участі? Який намір Путіна в організації хімічної атаки у Солсбері? Який намір Путіна у вбивстві українців на сході моєї країни? Який намір Путіна у наказі відкрити вогонь у Чорному морі? Ніхто в світі не розуміє».

За його словами, санкції є мотивацією, щоб примусити Путіна сісти за стіл переговорів, досягти деескалації ситуації і прибрати російські війська з України.

Читайте також: Порошенко закликає європейських політиків припинити "флірт" з Путіним

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли й захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

26 листопада 2018 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у десяти областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-