Росія може спровокувати конфлікт в Азовському морі – резолюція ЄП

Росія може спровокувати конфлікт в Азовському морі – резолюція ЄП

Укрінформ
У Європарламенті застерігають Росію та попереджають країни ЄС про ескалацію конфлікту в Азовському морі у випадку продовження російською стороною порушення міжнародного права та посягання на територіальні води України.

На цьому наголошується у резолюції Європарламенту щодо ситуації в Азовському морі, ухваленій у четвер, 25 жовтня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

"Європарламент засуджує дії Російської Федерації в Азовському морі, адже вони порушують міжнародне морське право та власні міжнародні зобов'язання Росії", - йдеться у документі.

У цьому контексті європарламентарії особливо засудили зупинку та проведення політично умотивованих перевірок комерційних суден, включаючи українські, а також тих, які ходять під прапорами третіх країн, зокрема країн ЄС, що має за мету дестабілізацію безпекової та соціально-економічної ситуації в Україні.

ЄП закликав високого представника ЄС вимагати від РФ негайно припинити дискримінаційні інспекції суден та, за необхідності, вжити відповідних заходів.

Як наголошується, погіршення безпекової ситуації в Азовському морі може призвести до відкритого конфлікту в Європі. Особливе занепокоєння у зв'язку з цим висловлюється через мілітаризацію з боку Росії Азовського і Чорного морів, включаючи окупований Крим.

"Європарламент засуджує будівництво мосту через Керченську протоку, що з’єднує анексований Кримський півострів з Росією, оскільки це порушує права у сфері навігації в територіальних водах України", - зазначено у резолюції.

ЄП також вказав на протиправність видобування Росією нафти і газу на українській території.

Читайте також: До Азовського моря зайшли ще два військові кораблі РФ

Як повідомляв Укрінформ, упродовж останніх місяців Росія затримує судна, які прямують до портів Бердянська та Маріуполя. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що Україна проводить переговори з країнами ЄС та США щодо запровадження санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

У Державному департаменті США назвали дії Росії в Азовському морі спробою дестабілізувати Україну.

Тим часом Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення посилити військово-морську присутність в Азовському морі, створивши там корабельно-катерне угрупування Військово-морських сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-