У Києві відкрили виставку світського дитячого одягу 1820-1920 років

У Києві відкрили виставку світського дитячого одягу 1820-1920 років

Фото
Укрінформ
У Музей історії міста Києва відкрили виставку світського дитячого одягу 1820–1920 років «Сто років дитинства».

Про це повідомила пресслужба Київської міської державної адміністрації, передає Укрінформ.

«Музей історії міста Києва разом із Музеєм історії моди вперше демонструють виставку коштовної колекції світського дитячого одягу 1820–1920 років», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в експозиції представлено понад 20 дитячих костюмів, а також цікаві деталі, що так чи інакше пов’язані з дитячою модою минулих століть: аксесуари, іграшки, взуття, фотографії.

Зокрема, весільні віночки, брошку з волосся померлої дитини, бальні блокноти юних панянок, де був перелік кавалерів, із якими вони танцюватимуть у цей вечір, мініатюрні капелюшки в комплекті з рукавичками, іграшкові «собаки-сейфи», в яких діти могли ховати монети чи цінні для них речі. Окрім цього, виставку доповнюють фотографії дітей у різних вбраннях конкретного періоду.

«Дитяче вбрання – особлива гордість моєї колекції, адже сьогодні це дуже рідкісне явище серед музеїв – збирати дитячі костюми. Їх збереглось небагато. Дітей тоді в сім’ях було багато, і вони доношували одяг один за одним до тих пір, поки він достойно виглядав, а лиш потім викидали. Тому придбати одяг для колекції в гарному стані майже нереально. Але в нас є така унікальна колекція, і ми раді її показати широкому загалу», – зауважила колекціонерка, засновниця Музею історії моди Марина Іванова.

Читайте також: У Дрездені відкрили виставку про Хмельницький «до і після» повномасштабного вторгнення РФ

Виставка розповідає, яке вбрання було в дітей два століття тому; чи існувала тоді дитяча мода та якою вона була; чому хлопчики до 6 років носили спідниці та сукні, а дівчаток від народження вдягали в тісні корсети; який вплив мав одяг на дозвілля дитини; за яких обставин хлопчику врешті надавали право носити чоловічий одяг.

У Києві відкрили виставку світського дитячого одягу 1820–1920 років «Сто років дитинства» Фото: Кирило Чуботін

У КМДА поінформувати, що колекція Музею історії моди занесена до Книги Рекордів Гіннеса України як «найбільша колекція оригінальних антикварних костюмів в Україні».

Дитячі костюми складають 10% колекції і до 2 червня вони будуть представлені в Музейно-виставковому центрі Музею історії міста Києва.

Читайте також: У Києві 14-17 березня пройдуть безкоштовні екскурсії та лекції

Графік роботи виставки – згідно з графіком роботи МВЦ Музею історії міста Києва: середа – неділя з 12:00 до 19:00, понеділок і вівторок – вихідні. Каса працює з 12:00 до 18:30.

Як повідомляв Укрінформ, у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка авторської ляльки «Князівни та княгині України», де представлені понад 80 ляльок від сорока майстринь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-