Закон про столицю буде частиною плану дорожньої карти в реформі децентралізації — Шуляк

Закон про столицю буде частиною плану дорожньої карти в реформі децентралізації — Шуляк

Укрінформ
Хоч Київ і є столицею України, але попри це повинні бути рівні можливості між всіма громадами.

Таку думку висловила в ефірі Українського Радіо голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк, передає Укрінформ.

Вона переконана, що всі громади повинні мати єдині конкурентні умови свого існування.

Читайте також: Вибори в Україні відбудуться лише після завершення війни – Шуляк

За словами Шуляк, Міністерство відновлення почало роботу над тим, щоб оновити дорожню карту реформ децентралізації, бо реформа децентралізації є однією із найуспішніших реформ в Україні. Вона триває, на місця передали повноваження, гроші, землі.

"Київ є столицею, є закон з певними правами і повноваженнями, який виділяє столицю від інших. Але якщо ми говоримо про рівні можливості, то не повинно бути в Україні якоїсь громади з виключними особливостями чи повноваженнями. Всі громади повинні мати єдині конкурентні умови свого існування. Триває дискусія, що закон про столицю також буде частиною великого плану дорожньої карти щодо продовження реформи децентралізації", - зазначила вона.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №2143-3 "Про місто Київ – столицю України" 3 жовтня 2019 року. Метою проєкту закону є оптимізація системи органів місцевого самоврядування та виконавчої влади в Києві через уточнення повноважень цих органів.

Читайте також: Унаслідок війни за кордон виїхали 8,2 мільйона українців - Шуляк

15 липня 2020 року Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту ухвалити документ у другому читанні.

Восени 2021 року перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко повідомив, що комітет планує повторно розглянути відповідний законопроєкт у другому читанні.

Невдовзі після цього комітет рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні проєкт закону №2143-3 "Про місто Київ – столицю України" з урахуванням пропозицій і зауважень Головного юридичного управління Апарату ВР. Окрім цього, рекомендовано ухвалити в другому читанні суміжний законопроєкт №4298 "Про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні".

Так, народні депутати мали намір застосувати спеціальну процедуру до розгляду в другому читанні обох проєктів законів, однак на пленарному засіданні парламенту 18 листопада 2021 року вони домовилися не робити цього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-