Збирали кошти «для дітей»: у Києві викрили шахраїв, які привласнили понад ₴10 мільйонів

Збирали кошти «для дітей»: у Києві викрили шахраїв, які привласнили понад ₴10 мільйонів

Укрінформ
У Києві повідомили про підозру шахраям, які оголосили збір коштів для постраждалих від війни дітей та привласнили більш як 10 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це Київська міська прокуратура повідомила у Телеграмі.

За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури Києва припинена злочинна схема, учасники якої заволоділи грошовими коштами громадян під виглядом зборів коштів на потреби постраждалих від війни дітей (ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, організатори зареєстрували кілька фіктивних організацій та видавали їх за благодійні фонди. Залучивши виконавців, вони також утворили call-центр.

Оператори call-центру, представляючись працівниками благодійних організацій, зокрема благодійного фонду “Діва Марія”, телефонували підприємцям, представникам різних організацій та громадянам з проханням долучитися до збору коштів на потреби дітей, які постраждали внаслідок збройної агресії рф.

Для маскування протиправної діяльності угруповання переказувало близько 5% отриманих грошей на благодійність. Решту коштів вони розподіляли між собою за відсотковою схемою.

У ході обшуків за місцями проживання фігурантів правоохоронці вилучили документи, що підтверджують протиправну діяльність, банківські карти, печатки, а також мобільні телефони, які були знаряддям вчинення злочинів.

Читайте також: У Києві викрили шахраїв, які заробляли на «евакуації» з небезпечних регіонів

Правоохоронці затримали чотирьох осіб. Їм повідомили про підозру у незаконному використанні з метою отримання прибутку благодійних пожертв, вчиненому у складі організованої злочинної групи.

Вирішується питання обрання усім підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Укрінформ, в інтернеті поширюється неправдива інформація про нібито виплати платіжних доручень від Червоного Хреста України на банківські рахунки громадян після сплати юридичних послуг. Це шахраї, які з метою збору коштів від громадян створили фейковий сайт “Міжнародний фонд допомоги Червоного Хреста”.

Фото: пресслужба Київської міської прокуратури

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-