Кличко сказав, чию перевірку повинні пройти проєкти закону про столицю

Кличко сказав, чию перевірку повинні пройти проєкти закону про столицю

Укрінформ
Київський міський голова Віталій Кличко вважає, що усі подані проєкти закону "Про місто Київ - столицю України" потребують висновку Венеціанської комісії.

Про це він сказав під час засідання Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми проаналізували законопроєкти щодо внесення змін до закону про столицю. Перший законопроєкт був взагалі такий кричущий, якщо він буде проголосований, то усі функції муніципального управління перейдуть до Офісу Президента чи його представнику… Четвертий законопроєкт, взагалі, містить речі, які не відповідають Конституції та чинній системі місцевого самоврядування. Зрештою, усі чотири законопроєкти мають пройти експертизу Венеціанської комісії”, - сказав Кличко.

За його словами, громадськість та експертне середовище також має бути залучене до обговорення цих законопроєктів, і тільки після цього відповідний документ може бути внесений на розгляд парламенту.

Читайте також: Кличко розповів про урядову перевірку КМДА - майже у кожному підрозділі

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 19 вересня включила до порядку денного другої сесії законопроєкт №2143 “Про внесення змін до Закону України "Про столицю України — місто-герой Київ".

Автори законопроєкту, якими є група депутатів від фракції “Слуга народу”, пропонують розділити посади мера Києва і голови Київської міської державної адміністрації.

Передбачається, що міський голова Києва має обиратися шляхом прямих виборів, а голова КМДА призначається на посаду та звільняється з неї Президентом за поданням Кабінету міністрів.

Відповідно до документа виконавчу владу у місті Києві має здійснювати Київська міська державна адміністрація, а місцеве самоврядування столиці — територіальна громада міста як безпосередньо, так і через Київську міську раду, районні ради в Києві та їхні виконавчі органи.

Законопроєкт передбачає розподіл повноважень органу місцевого самоврядування між Київською міською радою та районними в місті Києві радами.

Міський голова Києва Віталій Кличко 23 вересня повідомив, що подав до Верховної Ради альтернативний законопроєкт про столицю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-