Лише 50% хворих на цукровий діабет знають про свою хворобу - експерти

Лише 50% хворих на цукровий діабет знають про свою хворобу - експерти

Укрінформ
Лише 50% пацієнтів, які хворіють на цукровий діабет, діагностовані й знають про свою хворобу.

Про це йшлося під час пресконференції «Знай свої ризики. До Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом», що відбулась в Укрінформі.

У вітальному слові президент Міжнародної діабетичної федерації Охтар Хусейн закликав продовжувати інформування про діабет по всій планеті задля підвищення обізнаності про цю хворобу, популяризації здорового способу життя, захисту прав та інтересів хворих на цукровий діабет.

«Актуальність цукрового діабету зростає щороку. Якщо подивитися на прогнозовані дані Міжнародної федерації діабету, то до 2045 року кількість пацієнтів, які можуть мати цукровий діабет, може зрости до 700 мільйонів осіб», - зазначила заступниця директора з наукових питань Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України Тетяна Юзвенко.

Вона також акцентувала на тому, що кожен другий випадок цукрового діабету залишається недіагностованим. А дві третини пацієнтів – це особи працездатного віку. За її словами, на цукровий діабет першого типу хворіють близько 10% пацієнтів, а решта 90% осіб мають цукровий діабет другого типу.

«Лише 50% пацієнтів, які хворіють і мають діабет, знають про це. І це говорить про низьку виявленість цього захворювання і високий ризик українців мати це захворювання», - наголосила директорка з доступу пацієнтів до лікарських препаратів компанії Ново Нордіск Україна Анна Акініна.

За словами експертки, з тих 50% пацієнтів, які знають про діабет, лише 25% отримує лікування цього захворювання, а з них лише половина досягає цілей лікування.

«Уявіть собі, що від 100% пацієнтів, які мають діагноз діабет, лише 6% не мають ускладнень від цієї хвороби», - підкреслила Акініна.

Своєю чергою, лікар-ендокринолог Лариса Ніфонтова дала корисні поради для усіх осіб, які мають цукровий діабет: «Частіше перевіряйте рівень цукру в крові, регулярно харчуйтесь, дотримуйтесь призначеної схеми лікування, перед тренуванням, фізичною активністю вживайте більше вуглеводів або зменшуйте кількість інсуліну, що вводите, а також обов’язково завжди майте при собі льодяники або шматочки цукру».

«В світі хворіє один з десяти людей на цукровий діабет… Якщо ми сьогодні будемо навчатися, сьогодні будуть навчатися пацієнти, сьогодні будуть навчатися лікарі, то завтра ми будемо мати більше знань для попередження і ускладнень цукрового діабету», - акцентував кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургії НМУ ім. О. Богомольця, експерт робочої групи IDF та WHF з профілактики серцево-судинних захворювань серед людей хворих на цукровий діабет Максим Приступюк.

Він зазначив, що одним із тяжких ускладнень цукрового діабету є захворювання ніг, зокрема, синдром діабетичної стопи. А також периферична нейропатія, захворювання периферичних артерій, інфекція, виразка, нейроостеоартропатія, що може призвести до гангрени або ампутації. За словами експерта, кожні 20 секунд в світі проводиться одна ампутація нижніх кінцівок через ускладнення від цукрового діабету, а 85% випадків ампутацій передують виразки нижніх кінцівок.

Щоб запобігти ускладненням пацієнтам із цукровим діабетом фахівці радять носити зручне взуття, щодня оглядати і мити ноги, завжди одягати шкарпетки, не використовувати ванну хірургію, щоб не травмувати розпарені ноги.

«Якщо держава усвідомить гостроту проблеми цукрового діабету і не візьме на себе відповідальність за наслідки розповсюдження діабету в Україні, то ми вважаємо, нічого не відбудеться. Адже громадські організації не зможуть вирішити багато питань, що стосуються цукрового діабету самотужки», - підкреслила президент Міжнародної діабетичної асоціації України Людмила Петренко.

Міжнародна діабетична асоціація України закликала МОЗ включити цукровий діабет до пріоритетів охорони здоров'я, регулярно переглядати та оновлювати галузеві стандарти з профілактики та лікування цукрового діабету першого і другого типу на усіх рівнях надання медичної допомоги з урахуванням персональних цілей лікування для певних груп пацієнтів з цукровим діабетом та з огляду на сучасні технології, а також забезпечити належне функціонування реєстру пацієнтів хворих на цукровий діабет, забезпечити здійснення постійного моніторингу компенсації діабету в пацієнтів та аналіз наслідків для системи охорони здоров'я й економіки у разі недосягнення компенсації у пацієнтів.

Читайте також: Надмірне вживання червоного м'яса може зумовити розвиток цукрового діабету

Також Петренко наголосила на потребі затвердити відповідні нормативно-правові акти щодо шкіл самоконтролю цукрового діабету та програми навчання пацієнтів у таких школах.

Як повідомляв Укрінформ, у 2023 році 531 200 осіб в Україні діагностували цукровий діабет, минулого року – 489 934 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-