Цьогоріч у пів мільйона українців діагностували цукровий діабет

Цьогоріч у пів мільйона українців діагностували цукровий діабет

Укрінформ
У 2023 році 531 200 людей в Україні отримали діагноз «цукровий діабет», минулого року – 489 934.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я, передає Укрінформ.

«Цього року 531 200 людей в Україні отримали діагноз «цукровий діабет», минулого року – 489 934», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що станом на зараз за програмою «Доступні ліки» українці можуть отримати 72 препарати інсуліну.

У МОЗ інформують, що у 2023 році було виписано 1 111 575 рецептів на інсуліни, з них погашено – 1 057 848.

Загалом, з початку 2023 року Національна служба здоров’я України виплатила понад 1,5 мільярда гривень аптекам за інсуліни, відпущені за програмою реімбурсації.

Водночас повідомляється, що з жовтня цього року пацієнти з цукровим діабетом І типу можуть отримувати тест-смужки для глюкометрів за програмою реімбурсації. Їх можна отримати безоплатно або з невеликою доплатою, залежить від того, який бренд обере пацієнт відповідно до свого глюкометра.

У пресслужбі зауважили, що на сьогодні на них було виписано вже більше як 3300 рецептів, а перелік реімбурсації включає 23 найменування брендів тест-смужок.

Читайте також: Пацієнти з цукровим діабетом можуть отримати тест-смужки за програмою «Доступні ліки» - МОЗ

У міністерстві нагадують, що для пацієнтів із діагнозом «цукровий діабет» доступна низка безоплатних послуг у межах Програми медичних гарантій, а саме загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, перевірка рівня глюкози в крові, перевірка загального рівня холестерину, рецепти за програмою «Доступні ліки» для лікування цукрового діабету II типу та препарати інсуліну для лікування діабету I типу, тест-смужки для глюкометра.

Як повідомлялося, 14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, і увага світу прикута до проблем діагностики, профілактики та лікування цієї хвороби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-