МОЗ закликає батьків перевірити вакцинацію дітей від небезпечних хвороб

МОЗ закликає батьків перевірити вакцинацію дітей від небезпечних хвороб

Інфографіка
Укрінформ
У МОЗ закликають батьків перевірити вакцинацію дітей від небезпечних хвороб.

Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку вакцинація запобігає 3,5–5 мільйонам смертей від таких захворювань, як дифтерія, правець, кашлюк, грип та кір. Особливо вразливі до таких хвороб діти і дорослі, які не мають щеплень узагалі або пропустили якесь із щеплень за графіком. Тож важливо дотримуватися Національного календаря профілактичних щеплень. Це документ, що містить перелік обовʼязкових профілактичних щеплень та оптимальні строки їх проведення. В Україні Національний календар профілактичних щеплень передбачає імунізацію проти 10 захворювань: туберкульозу, гепатиту В, кору, епідемічного паротиту (свинки), краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та хіб-інфекції", - йдеться у повідомленні.

Так, згідно з Національним календарем щеплень, вакцинація від туберкульозу проводиться в одне щеплення у проміжку між 3 і 5 добами життя.

Від гепатиту В: протягом першої доби життя, а потім у 2 та 6 місяців.

Від кору, паротиту, краснухи: у 12 місяців та 6 років.

Від дифтерії, правця: у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років. Дорослі, щеплені за календарем, потребують ревакцинації проти дифтерії і правця кожні 10 років: у 26, 36, 46, 56 і так далі років. 

Від кашлюка: у 2, 4, 6, 18 місяців.

Читайте також: Останні кілька тижнів МОЗ реєструє все більше випадків COVID-19 - Кузін

Від поліомієліту: інактивована вакцина (ІПВ) – у 2 та 4 місяці, оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) – у 6 та 18 місяців, а також 6 та 14 років.

Від хіб-інфекції: у 2, 4 та 12 місяців.

У МОЗ наголошують, що всі вакцини, передбачені Національним календарем профілактичних щеплень, наявні в Україні і є безоплатними. 

У Міністерстві закликали батьків перевірити, чи має дитина всі необхідні щеплення відповідно до віку. А також отримати ревакцинацію від дифтерії та правця, яку необхідно проходити кожні 10 років. 

Окремо у МОЗ нагадали про вакцинацію (у т. ч. і бустерними дозами) проти COVID-19, яка не входить до Національного календаря, але також є доступною і безплатною.

"Якщо ви маєте порушений графік вакцинації (пропустили якесь зі щеплень), це не значить, що треба розпочинати курс імунізації спочатку. Проте вкрай важливо надолужити пропущені щеплення якомога швидше незалежно від того, скільки минуло часу. Тож зверніться до терапевта, сімейного лікаря чи педіатра – спеціаліст допоможе вам скласти індивідуальний графік щеплень", - наголошують у МОЗ.

Читайте також: МОЗ розподілило 10 тисяч доз вакцини від гепатиту А по регіонах

Як повідомляв Укрінформ, в Україні у 2023 році фіксується зростання захворюваності на кір, за вісім місяців 2023 року в Україні на кір захворіло учетверо більше людей, ніж за весь минулий рік - 43 випадки захворювання на кір (із них 21 – це діти до 17 років), проти 6 за аналогічний період минулого року. 

У липні 2023 року МОЗ оголосило кампанію "наздоганяючої вакцинації" проти кору, в межах якої пропущені щеплення мають отримати 260 тис. дітей. Станом на кінець вересня пропущені щеплення отримали 117 276 дітей.

Також на початку жовтня МОЗ повідомило про спалах гепатиту А на Дніпропетровщині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-