МОЗ розподілило 10 тисяч доз вакцини від гепатиту А по регіонах

МОЗ розподілило 10 тисяч доз вакцини від гепатиту А по регіонах

Укрінформ
Вакцини проти гепатиту А розподілені до кожного регіону та доставлені до обласних центрів контролю та профілактики хвороб. Вакцину для забезпечення безоплатних щеплень МОЗ отримало в рамках співпраці з ВООЗ.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

«Враховуючи воєнні виклики, коли українцям разом із маленькими дітьми доводиться перебувати в укриттях, в місцях масового скупчення людей, часто з обмеженим доступом до чистої води, підвищується ризик виникнення й поширення інфекційних хвороб. Міністерство охорони здоров’я у співпраці з міжнародними партнерами забезпечує можливість вакцинуватись безоплатно від інфекцій, щеплення проти яких є рекомендованими. Завдяки співпраці з ВООЗ 10 тисяч доз вакцин проти гепатиту А вже розподілені до кожної області до центрів контролю та профілактики хвороб, зокрема до областей з високим ступенем ризику захворюваності – це регіони, де прогнозовані повені та паводки, – для забезпечення вакцинації», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Гепатит А, більш відомий як «хвороба Боткіна» – це запальне інфекційне захворювання печінки харчового походження. Інфікування відбувається переважно через споживання брудної води або під час близького контакту з хворим. В окремих випадках гепатит А спричиняє ураження печінки, нирок, підшлункової залози, болі в суглобах та призводить до летальних випадків.

Найефективнішими засобами боротьби з гепатитом А, за світовими стандартами, є контроль та поліпшення санітарних умов (зокрема, доступу населення до чистої питної води), підвищення безпеки харчових продуктів і вакцинація.

Читайте також: Мешканців деокупованих територій Луганщини обстежать на туберкульоз та гепатит

Вакцини проти гепатиту А, які зареєстровані в Україні та продаються на фармринку, дозволені до використання дітям віком від одного року. Курс щеплень складається з двох доз з інтервалом шість місяців. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Як повідомляв Укрінформ, на Дніпропетровщині зафіксовано спалах вірусного гепатиту А.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-